55 3
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 28, 2021 @ 13:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Bosna i Hercegovina trenutno raspolaže sa 4.800 tona viškova municije i minskoeksplozivnih sredstava te s više od 40.000 komada viškova naoružanja.

Dio tog oružja je i ukraden, ali nikada nije objelodanjeno javnosti gdje je završio. Podaci stranih međunarodnih organizacija upućuju na zemlje Zapada. Podaci o riješenom oružju kroz prodaju, donacije, demilitarizaciju ukazuju na 26.272 tone od 2006. do 2020., dok je samo u prva četiri mjeseca ove godine riješeno 115 tona.

Regionalni problem

Stručnjak za sigurnost Safet Mušić za „Avaz“ je kazao da, kad se govori o viškovima naoružanja, treba razlikovati nekoliko činjenica.

– Pogotovo kad se govori o sigurnosnim rizicima. Viškovi naoružanja koje se nalazi u vojno kontroliranim područjima nose sa sobom puno manje sigurnosnih rizika. Ono što zabrinjava jeste činjenica da u BiH postoji ogromna količina nelegalnog oružja. Prema ispitivanju UNDP-a, u BiH imamo 750.000 komada nelegalnog oružja. Uzimajući u obzir propusnost naše granice, i ne iznenađuju izvještaji da se oružje iz BiH, ali i cijelog Balkana koristi u obračunima kriminalnih grupa na Zapadu, a bilo je slučajeva da se ovo naoružanje nađe kod osoba osumnjičenih za terorizam – pojasnio je Mušić.

Dodao je da postoje indicije da se u BiH nelegalno čuva oružje puno većeg kalibra.

– Radi se i o minobacačima, protuavionskim topovima i mitraljezima. Sve je to skriveno na nekim tajnim lokacijama unutar BiH – kazao je Mušić.

Ozbiljniji pristup

Prema njegovim riječima, problemu viškova naoružanja potrebno je prići puno ozbiljnije nego što je to bilo do sada.

– Država je trebala prilagoditi zakonsku regulativu i izraditi posebne strategije da bi se riješio ovaj problem, ali za to je potreban iskren politički dogovor. Posebno bi to bilo bitno ukoliko bi se poslala pozitivna poruka u vrijeme kad vidimo zveckanje oružjem u regionu – zaključio je Mušić.

Podrška međunarodne zajednice

Međunarodni partneri zadovoljni su dosadašnjim tokom uništavanja zaostalog naoružanja, starog od 25 do 50 godina, s upitnim rokovima korištenja. Svoju podršku najavljuju i u budućem periodu, a do sada su potrošili 3,3 miliona eura.

U posljednjih deset godina mobilni timovi za obuku EUFOR-a obučili su otprilike 1.000 pripadnika Oružanih snaga BiH za sigurno rukovanje i transport naoružanja, municije i eksplozivnih materija. Međunarodni predstavnici znaju i kuda ide oružje iz BiH.

LIDER