AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu ocijenila je da je, iako obuzdan mjerama za sprječavanje širenja zaraze, uticaj pandemije na ekonomije Zapadnog Balkana bio znatan.

– Jasno je da je kriza uticala na sve ekonomske subjekte na tržištu, na radnike, poslovne subjekte i vlade. Niko se ne osjeća lagodno. Pred nama je još dug put. Ogromni troškovi višemjesečne obustave ekonomskih djelatnosti vremenom će biti još veći – rekla je Bregu, navodi se u saopštenju RCC-a.

U svom autorskom tekstu ona je navela da je izolacija donijela neizbježan skok nezaposlenosti u cijelom regionu.

– Prema procjenama Međunarodne organizacije rada (ILO), u drugom kvartalu 2020. godine Zapadni Balkan će izgubiti 11,6 posto sati rada zbog pandemije koronavirusa. To je jednako gubitku od više od 800.000 radnih mjesta i moglo bi skoro u potpunosti poništiti uspješno povećanje zaposlenosti koje je region bilježio od 2012. godine – napisala je Bregu.

Dodala je da pandemija nosi rizik i od širenja podijela na već podijeljenim tržištima rada.

– Oni koji mogu raditi od kuće uz pomoć aplikacija kao što su Zoom i Webex manje su ugroženi od radnika koji to ne mogu i kojima je zbog toga ili smanjena plata ili su dobili otkaz. Tu su i oni koji su morali lično biti na radnom mjestu, što ih je izložilo većem riziku od infekcije – navodi se dalje u tekstu.

Majlinda Bregu

Neprijavljeni radnici koji uglavnom rade na poslovima niske produktivnosti i imaju malo ili nimalo ušteđevine, koja bi im pomogla tokom krize, kako je istakla, dodatno su pogođeni mjerama uvedenim u ekonomijama Zapadnog Balkana.

U pogledu perspektive zaposlenja posljedice će najviše osjetiti žene i mladi.

– U svijetu je 41 posto žena zaposleno u sektorima sa visokim rizicima od gubitka radnih mjesta, a 69 posto žena na Zapadnom Balkanu smatra pandemiju prijetnjom za njihov posao ili posao člana njihove porodice. Nezaposlenost je najveća briga i za 51 posto mladih, dok 59 posto njih nije zadovoljno mogućnostima zaposlenja – navela je ona.

Dodala je i da je Međunarodna organizacija rada procijenila da je u svijetu “više od jednog od šest mladih ljudi prestalo da radi tokom krize izazvane koronavirusom”.