Zaplijenjena imovina od 1,7 miliona KM

Podijelite vijest

Osnovni sud u Trebinju odredio je privremenu mjeru zabrane otuđenja i oduzimanja imovine od  L.Ž. iz Istočnog Sarajeva koja je prenesena na povezana lica i treća lica ukupne vrijednosti   1.,7 miliona KM. Agencije su objavile nezvaničnu informaciju da je riječ o Željku Lalušiću.

Protiv njega je podignuta optužnica i vodi se postupak pred nadležnim sudom zbog postojanja osnova sumnje da je navedeno lice izvršilo krivično djelo falsifikovanja mjenice tako što je kao direktor preduzeća “Šućur” d.o.o. Istočno Sarajevo neovlašteno podnio mjenicu na naplatu Novoj banci a.d. Bijeljina, postupajući suprotno zakonu i odredbama Ugovora o izvođenju rudarskih radova zaključenim između JP “Rudnik i Termoelektrana Gacko”.

Iako su izvršeni radovi po ugovoru u potpunosti bili isplaćeni preduzeću “Šućur” d.o.o. Istočno Sarajevo, L.Ž. je, kao odgovorno lice, neovlašteno i protivpravno realizovao mjenicu u iznosu od 1.283.165,59KM i naplatio potraživanje koje nije ugovoreno ni izvršeno, iako je bio svjestan da je prethodno u cijelosti naplatio potraživanja svog preduzeća po osnovu izvršenih i fakturisanih radova.

Nakon sprovedene finansijske istrage, policijski službenici Jedinice za suzbijanje privrednog kriminaliteta, finansijske istrage i suzbijanje pranja novca MUP-a Republike Srpske dostavili su Okružnom tužilaštvu Trebinje Izvještaj o finansijskoj istrazi kojim je utvrđeno da su L.Ž. i sa njim povezana lica stekla imovinu koja nije u srazmjeru sa prijavljenim prihodima iz legalnog poslovanja, odnosno da postoji osnov sumnje da je određeni dio imovine predmetnih lica stečen izvršenjem krivičnih djela.

Privremena mjera zabrane otuđenja i oduzimanja imovine L.Ž. koja je prenesena na povezana lica i treća lica odnosi se na: imovinu lica čiji su inicijali Š.D. – dvije nekretnine na Jahorini ukupne vrijednosti 86.600,00 KM, pravnom licu “LEIN” d.o.o. Banjaluka kao povezanom licu privremeno je oduzeto 12 kamiona, dva bagera, buldožer i cisterna ukupne vrijednosti 1.590.882 KM i preduzeću “Šućur” d.o.o. Istočno Sarajevo privremeno je oduzeta radna mašina – grejder čija je vrijednost 40.000 KM.

Na osnovu Rješenja Osnovnog suda u Trebinju kamioni i radne mašine koji su privremeno oduzeti predati su na upravljanje Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Srna