Portal 072info

Zaplijenjeni hotel, skupi automobili, novac…

873x400 31 5
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Agencija za upravljanje oduzetom imovinom Federacije, a prema onome što piše u izvještaju o radu, u svojim skladišnim prostorima posjeduje pravo bogatstvo. 

Motorna vozila

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
U skladištu i luksuzni BMW X6

Tako su službenici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom 17. avgusta ove godine preuzeli četiri skupocjena putnička vozila marke Hummer, BMW X 70, Mercedes Benz tip 460.2 i Audi 4L. Privremeno oduzeta motorna vozila će biti uskladištena do konačne odluke suda.

Ova vozila su samo mali dio onoga što se nalazi u trenutnom posjedu Agencije. Riječ je o oduzetom novcu, dionicama, nekretninama, hotelu, studentskom domu, benzinskoj pumpi, motornim vozilima, građevinskom materijalu…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izvještaj o radu i poslovanju Agencije za upravljanje oduzetom imovinom FBiH za treći i četvrti kvartal prošle godine te prva dva kvartala ove godine otkriva mnogo više detalja. U periodu juli-decembar 2019. godine Agencija je upravljala oduzetom imovinom u vrijednosti od 14.352.913 KM.

Tako su rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu od 12. januara 2017. godine pod upravljanje Agencije dospjeli benzinska pumpa UMAX i „Emiran“, inače studentski dom i univerzitetski hotel. Također, rješenjem Suda Agenciji je predat BMW X6, čija vrijednost, prema procjeni vještaka, doseže do 80.000 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Još dva skupocjena vozila izdvajaju se u izvještaju Agencije za 2019. Riječ je o vozilima Audi A6, procijenjene vrijednosti oko 35.000 KM, te Porsche Panamera, za koji nema procjene vrijednosti, ali čija se cijena na tržištu kreće između 70 i 80 hiljada KM. U posjed Agencije rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu dospio je i stambeni objekt.

Sud u Bihaću

Oduzeti hotel „Emiran“ u Sarajevu

Sudeći prema izvještaju, nije rijetkost da se oduzima i novac. Tako je, po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu, od 21. jula 2017. oduzeto 105.500 eura, a po rješenju Kantonalnog suda u Bihaću od 11. aprila 2018., oduzeto 3.310 eura te 4.800 KM. U izvještaju za prvih šest mjeseci 2020. iz Agencije navode da raspolažu imovinom ukupne vrijednosti 13.618.548 KM.

Oduzeli i ukrajinske grivnje

U izvještaju za 2020. navodi se da su oduzimani vrijednosni papiri, a što je zanimljivo, i novčanice ukrajinske valute grivnja. Ukrajinske grivnje je nemoguće konvertirati u BiH, jer se vode kao “egzotična” valuta. Stoga su zadržane u depozitu Agencije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME