Zaposleni Facebooka otkrili šta im smeta na “najboljem radnom mjestu na svijetu”

Zaposleni Facebooka otkrili šta im smeta na “najboljem radnom mjestu na svijetu”

mark-zuckerberg-thumbs-down-facebookFacebook je na glasu kao vjerovatno najbolje radno mjesto na svijetu, a čak i njihovi pripravnici zarađuju 25 hiljada dolara više od prosječnog američkog građanina.

Nego, čini se da nije sve bajno ni u Facebooku, a bivši i sadašnji zaposleni na stranici Quora započeli su raspravu o tome što ih najviše smeta ili ih je smetalo radeći za Marka Zuckerberga.

Iako će se njihovi prigovori mnogima učiniti kao razmažena kuknjava, zanimljivo je vidjeti što muči mali dio zaposlenih Facebooka.

“Šest sedmica godišnje dežuran sam po cijeli dan”

Oni zaduženi za održavanje stranice tvrde da im je kompanija kroz godinu odredila šest sedmica kada moraju biti neprestano dostupni. “Tih sedmica ne napuštam grad čak ni preko vikenda. Ništa ne mogu isplanirati i neprestano moram biti dostupan. Ostavljam zvono čak i kad idem spavati”, napisao je Keith Adams.

“Ne postoji funkcionalna infrastruktura”

Budući da se u Facebooku promovišu druženja i zajednički izlasci, povećanje broja zaposlenih to znatno otežava. Zaposleni tvrde da je teško odrađivati zajedničke aktivnosti s 4000 zaposlenih i da ne postojanje bilo kakve organizacije znatno otežava takve situacije, prenosi Index.hr.

“Svi mi se žale na Facebook samo zbog toga jer tamo radim”

fejs1_03092013_fejs

“Ne postoji usresređenost na jedan cilj”

Bivši zaposleni Facebooka tvrdi da ne postoji jasna vizija i da zaposleni ponekad uopšte ne znaju šta treba raditi, a kada bi se to promijenilo, razna poboljšanja podigla bi kompaniju na viši nivo.

“Nećete zaraditi milione niti stvoriti sopstvenu kompaniju”

Samo zato što radite za dobru kompaniju, ne znači da ne radite. U ovom slučaju, radite kako bi ostvarili tuđi san.

“Bilo je to najgore profesionalno iskustvo u mom životu”

Neki nisu oduševljeni Facebook pa tako jedan bivši zaposleni dodaje da je kao administrator radio za ljude s kojima nikada nije lično komunicirao i koji mu nisu davali potrebnu podršku.

“Traži su od mene da odrađujem neprimjerene zadatke”

Jedan je anonimni bivši zaposleni napisao kako se često osjećao kao najveće smeće zato što je ponekad morao odrađivati stvari kao što su pranje veša za direktora.

“Ne postoje instrukcije, sve je igra pogađanja i od samog sam početka bio osuđen na propast”

Svi zaposleni prolaze rigorozni desetodnevni program, a mnogi tvrde kako su u toj situaciji bili prepušteni sami sebi.

fejs3_03092013_fejs

“Zuck i Sheryl previše vremena provode kopirajući konkurenciju”

Mnogi su zaključili kako Mark Zuckerberg i Sheryl Sandberg previše vremena provode kopirajući konkurenciju, a poseban je naglasak na Googleu kojeg proučavaju više nego sopstvene prednosti, nedostatke i planove.

“Radno mjesto je očajno”

“Kada se nalazite u sobi koja je prepuna redovima stolova za kojima sjede ljudi koji su stisnuti i nemaju sopstvenu privatnost, žao mi je, ali tako držite stoku, a ne zaposlene koje cijenite”, napisao je jedan bivši zaposleni.

“Pripravnici donose važne odluke”

Phillip Su koji je u Facebooku dvije godine radio kao programer, na svom je blogu napisao opsežnu kritiku, a poseban je naglasak stavio na činjenicu da pripravnici donose važne odluke što je daleko od toga kako bi velika korporacija treba funkcionisati.

“Zuck je previše uključen”

Umjesto da se susreće s investitorima, previše vremena provodi radeći na novim proizvodima, a to je apsolutno gubljenje vremena, smatraju neki i dodaju da bi njegov posao trebao biti građenje kompanije, a ne svakodnevni poslovi.

tehnologija.me

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica