Zaposleni u javnom sektoru dobit će 100 KM kao dodatak na platu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vlada Kantona Sarajevo i sindikati zaposlenih, koji primaju platu iz kantonalnog budžeta, potpisali su sporazum o isplati dodatka na platu u iznosu od 100 KM.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, sporazum će biti realizovan nakon usvajanja ovogodišnjeg budžeta. Naglašeno je da će za mjesece do usvajanja budžeta taj dodatak biti isplaćen retroaktivno.

– Proces pregovaranja je započet kao proces pregovora oko osnovice pred utvrđivanje nacrta budžeta, a sada je okončan na način da je dogovoren mehanizam da se kroz dodatak na platu u neto iznosu od 100 KM za sve uposlenike koji primaju plaćt iz kantonalnog budžeta osigura linearni dodatak na platu – ukazala je v.d. premijera Kantona Sarajevo i ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić (NS).

Napomenula je da je vlada već planirala neophodna sredstva za ovo povećanje plata u nacrtu budžeta za ovu godinu. Nakon potpisivanja ovog sporazuma, zadovoljstvo zbog postignutog dogovora i današnjeg potpisivanja iskazali su članovi Vlade Kantona Sarajevo i predstavnici sindikata, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.