w 4
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 29, 2021 @ 16:40
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) našla se na meti ozbiljnih optužbi za seksualno nasilje koje su njeni zaposleni navodno počinili nad više desetina žena u Demokratskoj Republici Kongu, a komisija koja istražuje slučaj osudila je “strukturne propuste” i “pojedinačni nemar”.

Seksualno nasilje izvršili su članovi osoblja, domaći saradnici i međunarodni članovi timova zaduženih za suzbijanje epidemije ebole, koja je harala u Kongu između 2018. i 2020, naveli su istražitelji koji su saslušali desetine žena kojima je nuđen posao u zamjenu za seksualni odnos ili su bile žrtve silovanja.

U uvodu izvještaja nezavisne komisije, koju je 2020. osnovao generalni direktor WHO Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus), iznosi se mračna slika stanja na terenu.

Komisija je utvrdila „raširenost slučajeva seksualne zloupotrebe i iskorišćavanja u vrijeme borbe s desetim talasom ebole, što je povećalo ranjivost žrtava koje nijesu dobile potrebnu pomoć kakvu zahtijeva takvo ponižavajuće iskustvo“, prenosi Hina.

– Prva stvar koju želim da kažem žrtvama i preživjelima je da mi je žao. Žao mi je zbog svega što ste pretrpjeli od osoba koje su bile zaposlene u WHO i trebalo je da vam budu na usluzi i da vas štite – rekao je Tedros, najavivši „oštro kažnjavanje“ odgovornih.

Komisija je identifikovala 83 počinitelja, među kojima je 21 bio zaposlen u WHO.

LIDER