Portal 072info

Zaposlenik Centralne banke ukrao 6,5 miliona eura i sve potrošio na klađenje

Ardian Bitraj tijekom četiri godine ukrao je iz Centralne banke Albanije čak 6,5 milijuna eura i sve potrošio na klađenje. No na kraju, nisu ga odale ni sigurnosne kamere niti provjere, već njegov visoki krvni tlak i nedostatak sna, a i posljednjih mjeseci prestao se kupati, piše Reuters.

U julu je sve priznao svom šefu, a kutije, iz kojih je uzimao novac, punio je starim novinskim papirom i užadi, kako bi zametnuo tragove. Trenutak kada je shvatio da je izgubio svu kontrolu bilo je Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, kada je u jednom danu izgubio čak 180.000 dolara.

Bitraj je 2010. godine postao direktor odjela za promet gotovine u Centralnoj banci Albanije te dobio pristup novcu pohranjenom u trezoru. Kako se obožavao kladiti, jednom mjesečno uzeo bi 18.000 dolara iz trezora, a tri ključa, potrebna za ulazak u trezor, nalazila su se u njegovom privatnom sefu.

Novac bi uzimao nakon što bi njegove kolege otišle kući, a sigurnosne kamere bile su tako namještene da nisu snimale kutije s novcem. Ukradeni novac prvo bi stavio u crnu vreću i odnio u svoj privatni sef, a prije odlaska s posla, u wc-u bi sav novac oblijepio oko sebe i tako ga iznosio iz banke.

Tokom Svjetskog prvenstva u Brazilu kladio se na desetine mečeva, po čitavoj Tirani, a u jednom je danu bio iznio čak 90.000 dolara. Utakmica na kojoj je izgubio 180.000 dolara bila pobjeda Brazila nad Čileom. Brazil jest pobijedio, ali tek nakon jedanaesterca.

Svjedočenje Ardiana Bitraja dovelo je do hapšenja 18 zaposlenika Centralne banke Albanije pod optužbama za nemar. Uhićen je i guverner Centralne banke Albanije Ardian Fullani, koji se nalazi u kućnom pritvoru i čeka suđenje zbog zloupotrebe položaja.

Bitraju suđenje počinje za nekoliko nedelja, a prijeti mu 20 godina zatvora.

Nezavisne

Podijelite članak