Zapošljavanje stranaca – nova velika tema tržišta rada u Bosni i Hercegovini

Zapošljavanje stranaca – nova velika tema tržišta rada u Bosni i Hercegovini

Zapošljavanje stranaca – perspektive i mogućnosti, tema je konferencije koja je danas održana u Sarajevu u organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine uz finansijsku i tehničku podršku projekta Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja na zapadnom Balkanu (ESAP-2), koji se provodi u okviru Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), a finansira iz sredstava EU.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić naveo je osnovne izazove sa kojima se tržište rada u BiH susreće, a kada je u pitanju zapošljavanje stranaca. Naglasio je da imamo s jedne strane potrebu poslodavaca za zapošljavanjem stručne radne snage, dok s druge strane još imamo oko 360.000 nezaposlenih osoba.

– Nadalje, imamo trend odlaska radne snage iz BiH u potrazi za boljim uslovima rada, te negativni demografski trend. Obrazovni sektor još ne prati potrebe tržišta rada na zadovoljavajućem nivou i taj će problem biti još izraženiji u budućnosti – naglasio je Bandić.

Uime projekta RCC-a ESAP2 obratila se Amira Ramhorst, vođa projekta Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja 2 (ESAP2), koja je rekla da su sretni što imaju prilku podržati Agenciju za rad i zapošljavanje BiH i tako barem na mali način odgovoriti zahtjevima na vrlo relevantnu temu – zapošljavanje stranaca u BiH.

– Danas imamo priliku da na jednom mjestu čujemo poslodavce iz BiH, zavod i službe zapošljavanja, te druge relevantne institucije koje se bave zapošljavanjem stranaca u BiH i na taj način unaprijedimo dijalog između ovih instutucija vezano za ovako važnu temu – dodala je Ramhorst.

Učesnici konferencije uime zavoda za zapošljavanje i kantonalnih službi zapošljavanja, u svojim izlaganjima uglavnom su se dotakli procedure i zakonskog okvira za zapošljavanje stranaca. Osnovna smetnja efikasnijem provođenju sadašnjih propisa jeste neusklađenost zakonskog okvira između državnog i entitetskog nivoa, neusklađeni zakonski rokovi za pojedine radnje, te postojanje velikog broja osoba na evidencijama koji nisu aktivni tražioci posla već su tu samo zbog ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

Predstavnici poslodavaca su naveli da se susreću sa deficitom u zapošljavaju određenog profila radne snage, prije svega u građevinskom sektoru, prerađivačkoj industriji i ugostiteljstvu. Također, poslodavci su ukazali na problem nepouzdanih evidencija nezaposlenih osoba jer se na njima nalazi jako veliki broj osoba koje aktivno ne traže posao, ne žele da rade ili rade na crno i nisu dostupni za novo zapošljavanje.

Jedan od problema je i što obrazovni sektor ne prati potrebe tržišta rada. Zbog toga poslodavci traže ukidanje kvota za zapošljavanje stranaca, a uvođenje instrumenta ispitivanja tržišta s cilje određivanja deficitarnih zanimanja, a sve po ugledu na članice EU iz našeg okruženja, te traže liberalizaciju zakonskih rješenja za zapošljavanje stranaca čime bi se smanjili rokovi i potrebni dokumenti za izdavanje radnih dozvola.

Stav poslodavaca je da se pažnja treba posvetiti stvarno nezaposlenim osobama u BiH koje hoće da rade, ali dok se to ne desi, jer to podrazumijeva značajniju izmjenu zakonskih rješenja, potrebno je omogućiti poslodavcima da zaposle radnike iz inostranstva u onim oblastima u kojima postoji deficit stručne radne snage.

Kao moguće rizike uslijed manjka radne snage, učesnici konferencije su naveli pad ekonomske aktivnosti i ekonomsku stagnaciju, te daljni pad mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta za domaću radnu snagu. S druge strane, kao rizici od povećanog priljeva strane radne snage navedeno je obaranje cijene rada, povećanje broja nezaposlenih građana BiH, te kulturološke razlike inkluzije stranaca u naše društvo.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici zavoda i službi za zapošljavanje u BiH, predstavnici udruženja poslodavaca, te predstavnici državnih i entitetskih ministarstava koji se bave pitanjem tržišta rada.

Cilj konferencije je bio razmijeniti iskustva o problematici zapošljavanja stranaca u BiH u smislu postojećeg zakonskog okvira, potreba poslodavaca, ponude na tržištu rada, te uloge zavoda i službi zapošljavanja, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE