ZAPOŠLJAVANJE: U Zenici prepuna sala onih koji traže posao

Sale Bosanskog kulturnog centra u Tuzli i hotela „Zenica“ bile su pretijesne da prime sve zainteresirane građane koji su stigli na Sajam zapošljavanja, koji tradicionalno organizira agencija „Dekra“. Kompanija „Plava laguna“, koja djeluje u Istri, u potrazi je za radnicima različitih profila zanimanja.

Ivana Halambek, uposlenica „Plave lagune“, prisutne u tuzlanskom BKC-u upoznala je s poslovima za koje su potrebni radnici te svim drugim općim uvjetima.  

– Nije bitno imate li ili ne iskustva. Tražimo i zapošljavamo veliki broj kvalificiranih i pomoćnih radnika u turizmu: konobara, kuhara, recepcionera, kućnih majstora, sobarica/premačica, čistačica i vrtlara – kazala je ona.

Među mnogobrojnim prisutnim bio je i Ibrahim R. Iz Tuzle, koji godinama radi kao konobar, ali koji nema mjesec radnog staža. 

– Zato ne želim ni da otkrijem prezime. Moja je želje da odem na Jadran kako bi imao pristojna primanja, a ne kao do sada između 500 i 600 KM – kazao nam je on.

U isto vrijeme prezentacija potencijalnih radnim mjesta u „Plavoj laguni“ upriličena je i u Zenici. Goran Kukurin, u ime spomenute kompanije, izrazio je svoje zadovoljstvo odzivom građana. 

– Radi se o sezonskom zapošljavanju u kompaniji koja se bavi turizmom i ugostiteljstvom. Dnevno primamo 50.000 gostiju, zbog čega nam treba dosta radnika. Osiguramo im besplatan smještaj i hranu, a okvirno govoreći, u mjesecima sezone, plaća iznosi od 700 eura i više za sobaricu i čistačicu – kaže Kukurin.

Dodaje da više faktora utječe na plaću, od broja radnih sati do toga radi li se vikendom. Organizatori Sajma zapošljavanja uvjereni su da će brojni Tuzlaci i Zeničani prepoznati prednosti i tokom sezone koja predstoji biti dio njihove kompanije. Zapošljavaju 1.000 stalnih i 2.000 sezonskih radnika različitih zanimanja. Nalaze se u Poreču i Umagu. 

Uvjeti

Svojim sezonskim radnicima ”Plava Laguna” osigurava besplatan smještaj i prehranu te podmiruje troškove putovanja do Istre i natrag. Uz mjesečnu plaću, osigurana je fiksna stimulacija za rad od 120 eura mjesečno za maj, juni, juli i avgust, kao i dodatna stimulacija na kraju sezone u iznosu od 40 eura po svakom mjesecu trajanja ugovora za sve radnike koji su radili duže od dva mjeseca.

AVAZ.BA