Portal 072info

Zapostavljeni heroj: Zašto je maslačak toliko ljekovit za naš organizam

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je prilično zapostavljena, maslačak je biljka sa mnogo ljekovitih svojstava. Jedino što je važno kod branja ove biljke je da to bude na čistijim predjelima, daleko od saobraćajnica i onečišćenja.

U posljednje vrijeme sve češće čujemo kako korijen ove biljke može pomoći oboljelima od raka. Naime naučnici su otkrili da korijen ove biljke djeluje “bolje” od kemoterapije jer ona “ubija” sve stanice, a korijen maslačka samo zahvaćene karcinomom.

Osim što ima diuretska svojstva, potiče i izlučivanje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol. Sadrži iznimno važne vitamine i minerale kao što su vitamin B6, tiamin, riboflavin, vitamin C, željezo, kalcij, kalij, folnu kiselinu i magnezij. Sadrži i do 535% potrebnog dnevnog unosa vitamina K i oko 110% preporučenog dnevnog unosa vitamina A.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti.

Kako koristiti maslačak

Listove maslačka (radič) možete pripremiti za salatu. Odlična je kombinacija uz kuhana jaja i krompir. A od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Korijen maslačka je potrebno osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku. Korijen maslačka raširite na podlozi, na suhom i hladnom mjestu s dobrim protokom zraka. Korijen će se osušiti u razdoblju od 3 do 14 dana, a prepoznat ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenci na suhom i tamnom mjestu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Korijen maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu te potiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tijela.

Ovaj korijen koristi se i za liječenje mnogih bolesti, poput opstipacije (zatvora), čisti kožu od akni, edema i slično, liječi artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac…

POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Radiosarajevo

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6