Zaradio je i donirao milijarde, sam će umrijeti bez novca

Screenshot 5 686
Trebalo je da prođu decenije ali Chuck Feeney, bivši milijarder, suosnivač maloprodajnog giganta Duty Free Shoppers, napokon je sav svoj novac dao u dobrotvorne svrhe. Sad mu više ništa nije preostalo – i ne može biti sretniji.

Osamdesetdevetogodišnji Charles “Chuck” Feeney koji je 1960. godine zajedno s Robertom Millerom osnovao trgovački lanac Duty Free Shopers koji je poslovao na aerodromima, prikupio je milijarde dok je živio monaški štedljivo, piše Forbes.

Kao filantrop, bio je pionir ideje doniranja za života i nadahnuo je Billa Gatesa i Warrenna Buffeta da doniraju. Trošio je većinu svog bogatstva na velike, praktične dobrotvorne stvari, umjesto da finansira osnivanje zaklade nakon vlastite smrti.

Budući da novac ne možete ponijeti sa sobom – zašto ga ne biste poklonili, pratili kuda ide i vlastitim očima vidjeli rezultate, pitao se Feeney.

Tokom posljednje četiri decenije, on je donirao više od 8 milijardi dolara dobrotvornim organizacijama, univerzitetima i fondacijama širom svijeta putem svoje fondacije Atlantic Philanthropies. 2012. godine procijenio je da je izdvojio oko dva miliona dolara za svoju i supruginu penziju.

Forbes računa kako je dao 375.000% više novca od svoje trenutne neto vrijednosti.

No ono što ga izdvaja pod većine drugih donatora, jeste što je novac davao anonimno i trudio se da svoje darove drži u tajnosti. Zbog njegove tajne filantropijske kampanje, Forbes ga je nazvao Jamesom Bondom filantropije.

Šta je finansirao

Feeney je dao veliki novac za velike probleme – bilo da se trudio da donese mir u Sjevernu Irsku, moderniziuje vijetnamski zdravstveni sistem ili zapušteno njujorško ostrvo Roosevelt pretvori u tehnološko središte. Nije čekao da daje nakon smrti i nije želio da fondacija godišnje troši energiju i novac na sitne probleme.

Prije nekoliko dana, tačnije 14. septembra 2020. godine, Feeney je završio svoju četverogodišnju misiju i potpisao dokumente za zatvaranje Atlantic Philantropies.

Jedan od posljednjih donacija bila je 350 miliona dolara za izgradnju tehnološkog kampusa na njujorškom ostrvu Roosevelt i to je klasičan primjer njegove filozofije davanja. Iako je bio štedljiv u vlastitom životu i živio u stanu koji je više priličio studentu, Feeney je bio spreman potrošiti veliki novac na ono što će imati veliku vrijednost.

Prošle godine u dokumentu Zero iz hero objedinio je brojke o svojim donacijama uz poruku kako je mnogo zabavnije pomagati ljudima dok ste živi nego nakon smrti.