ZARADITE 5.000 EURA: Beračima malina u Finskoj 4 evra po kilogramu!

Podijelite vijest

Najveća potražnja tokom ljeta vlada za poslovima konobara, kuhara i sobarica.

Branje jagoda u Finskoj, rad u polju špargli u Velikoj Britaniji, posao na brodu, konobarisanje u Crnoj Gori, vožnja rikši u Majamiju…
Rad sa morskim plodovima na Aljasci, ili na nekoj udaljenoj naftnoj bušotini, samo su neki od sezonskih poslova u inostranstvu za koje se mladi sve češće opredjeljuju.

“Za branje jagoda u Finskoj prijavila sam se nekoliko mjeseci prije sezone kako bih imala vremena da dobijem boravišnu dozvolu. Javila sam se preko oglasa koji su dali vlasnici jedne plantaže. Za svaki ubran kilogram dobijala sam nešto manje od tri evra, pa sam za tri mjeseca kući otišla sa oko 5.000 evra”, kaže Marija Katić (30).

Načini na koje se ljudi zapošljavaju u inostranstvu su različiti – jedni idu preko agencija za zapošljavanje, drugi preko studentskih udruženja, treći se direktno javljaju na inostrane oglase, a mnogi putuju na crno, pa, kako kažu, šta im bog da.

Oni koji se odluče na dalek put, sezonske poslove trebalo bi da traže isključivo preko licenciranih agencija, jer su česti slučajevi prevara u kojima kandidati ostanu i bez novca i bez angažmana. Petar Dragičević, direktor agencije za zapošljavanje “Agava“, objašnjava da najveća potražnja tokom ljeta vlada za poslovima konobara, kuvara i sobarica.

“Sezonski radnici najlakše mogu da otputuju u Crnu Goru, gdje za mjesec dana mogu da zarade oko 500 evra, uz obezbijeđen smještaj i hranu. Poželjno je da govore ruski, nemački ili italijanski, a engleski se podrazumijeva. Kuhari mogu da zarade i 800 evra”, objašnjava on. Agenciji se za posredovanje plaća oko 1.000 evra, a prosječna mjesečna zarada je oko 1.300, dok je na Aljasci moguće zaraditi i 10.000 eura.

POSLOVI U SAD:

Spremačica u hotelu 7 dolara na sat

Konobar 8 dolara na sat

Čuvar na plaži 9 dolara na sat

Pomoćnik u kuhinji 7 dolara na sat

Selidbe 13 dolara na sat

Čuvanje djece do 150 dolara

POSLOVI U EU:

Branje jagoda u Finskoj 2,8 eura po kilogramu

Branje malina u Finskoj 4 eura po kilogramu

Konobari u Crnoj Gori 500 eura mjesečno

Kuvari u Crnoj Gori oko 800 eura mjesečno

Čuvanje djece Austrija, Njemačka do 200 eura nedeljno

24sata.rs