ZARAZA: Smijali se 16 sati bez prestanka

slika (10)

Tri djevojčice su 1962. išle u školu u Tanzaniji kada su počele da se smiju. Smijeh se vrlo brzo širio školom, pa se 95 od 159 učenika grčevito smijalo bez ikakvog razloga. Kod neke djece smijeh je trajao samo nekoliko sati, dok je kod druge trajao i do 16 dana.

Tanganjika, danas poznata kao Tanzanija, prije 50 godina bila je svjedok jednom neobičnom i jedinstvenom događaju– epidemiji smijeha.

Tri djevojčice su 1962. išle u školu u malom selu Kašaša kada su počele da se smiju. Smijeh se jako brzo širio školom, pa se 95 od 159 učenika grčevito smijalo bez ikakvog razloga. Kod neke djece smijeh je trajao samo nekoliko sati, dok je kod druge trajao i do 16 dana. Zbog ovog neobičnog događaja škola je zatvorena, a sva djeca su se vratila u svoja okolna sela.

Epidemija se brzo proširila i na susjedna sela, a poslije nekoliko mjeseci smijalo se više od 200 djece. Morali su da zatvore još dvije škole, a epidemija nije stala sve dok nije “zarazila” 1.000 djece i zatvorila još 14 škola – dok su nastavnici i odrasli nijemo i bespomoćno posmatrali.

Do dan-danas nije poznat pravi razlog zašto su se djeca nekontrolisano smijala bez prestanka. Smijeh se vjerovatno širio nasumice, poput virusa. Prema istraživanjima, sela oko Kašaša su doživljavala povremene napade smijeha više od godinu dana, a možda čak i 18 mjeseci.

Vjeruje se da su djeca u Tanganjiki u to vrijeme bila pod velikim stresom, daleko većim od stresa tipičnih studenata, a epidemija smijeha je bila ventil za oslobađanje od stresa. Ipak, to je samo pretpostavka. Pravi uzrok je misterija, a trenutno je jedino medicinsko objašnjenje “masovna histerija” ili “masovna psihogena bolest”.

Epidemija smijeha je bila sve, samo ne smiješna. Djecu je u potpunosti onesposobila da rade bilo šta, izazivala je snažan bol, nesvjesticu, probleme sa disanjem, osip, kao i povremene napade plakanja.

Telegraf

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE