ze
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 2, 2021 @ 19:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Žarko Korać, psiholog i bivši potpredsjednik Vlade Srbije u mandatu Zorana Đinđića, komentirao je za portal “Avaza” Izvještaj o provođenju Mirovnog sporazuma za BiH koji je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija dostavio Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki predstavnik, gdje tvrdi “da je mogućnost novih sukoba veoma stvarna”.

NER FIT

Jasan i direktan

Kazao je kako je Šmit upravu.

– Njegov prvi izvještaj Vijeću sigurnost UN-a je vrlo oštar i upozoravajući. Postoji realna opasnost od ozbiljnih konflikata u BiH, čak i ugrožavanja države kao takve. On je u tome vrlo jasan i direktan. Vidjet ćemo kako će reagirati članice Vijeća sigurnosti, ali ono što je sada ključno pitanje je odnos Rusije prema tom izvještaju – rekao je Korać.

Prema njegovim riječima, nameće se pitanje da li će u razgovoru velikih sila koje su i potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma doći do odluke da se produži mandat EUFOR-a i da li će Šmitu biti omogućeno da se obrati.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Krajnje destruktivan put za BiH

– Čak i ako se ne obrati, njegov izvještaj je upućen UN-u. Ono što je suštinsko je odnos Rusije prema tome jer će se tu sada prvi put pokazati da li Rusija suštinski želi nemire i nerede u BiH i da li ona u potpunosti podržava Dodika i ono što on govori. To bi pokazalo da Rusija ide putem koji je krajnje destruktivan za BiH, ali i mir i stabilnost na Balkanu jer ne možete u jednoj zemlji imati ovakve krize, a da nemaju reprekusije na Balkan u cjelini – naveo je Korać.

Istakao je kako se nada da Rusija neće na ovakav način pred očima svijeta direktno podržati sve veću i dublju krizu u BiH, ali i u regiji. Osvrnuo se i na dio izvještaja u kojem Šmit navodi da je pitanje prijenosa nadležnosti sa države na entitete jednako otcjepljenju te kazao kako su ti navodi tačni.

– Faktički se stvara država u državi. To je dalje razbijanje države korak po korak – zaključio je Korać.

LIDER