Screenshot 10 7
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Većina ljudi zna da zaslađena pića mogu povećati rizik od različitih hroničnih bolesti. Međutim, novo istraživanje pokazalo je da mogu uzrokovati i rak debelog crijeva.

Istraživanje, koje je objavljeno u magazinu Gut, obuhvatalo je 96.000 žena koje su svake četiri godine u predviđeni obrazac upisivale podatke o pićima koje su konzumirale.

Žene koje su pile dva ili više zaslađenih pića dnevno imale su dvostruko veću šansu da dobiju rak debelog crijeva (prije 50. godine) u odnosu na žene koje su sedmično konzumirale manje od jedne čaše ovakvih pića.

Ovdje spadaju gazirana i negazirana pića zaslađena šećerom i kukuruznim sirupom sa visokom fruktozom, kao što su bezalkoholna pića, voćni napici, punčevi i ledeni čajevi.

Zamijenite slatka pića vodom, mlijekom, nezaslađenom kafom ili čajem. Obratite pažnju na prehranu. Jedite manje crvenog i prerađenog mesa, koji su također povezani s rizikom od raka debelog crijeva. Žene ne bi trebale piti više od jednog alkoholnog pića dnevno, a muškarci ne više od dva.

Jedite cjelovite žitarice, chia sjemenke i mahunarke. Važno je da konzumirate što više vlakana kako bi vaš probavni sistem kontinuirano bio aktivan. Na ovaj način se štite crijeva da ne bi došlo do stvaranja mutacija koje uzrokuju rak. Vježbajte oko 150 minuta sedmično u cilju održavanja idealne tjelesne težine.