Zastava BiH i na dnu Atlantika

4 250
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Podvodni tunel Ejsturoj pušten je u promet prije nekoliko dana i predstavlja vezu između dva otoka na Farskim otocima u sjevernom Atlantiku. Farski otoci su autonomna regija u sastavu Danske, a sastoje se od niza od 18 otoka.

Jedan Bosanac

Tunel, koji povezuje dva najnaseljenija otoka Strejmoj i Ejsturoj, dug je oko 11 kilometara, njegova izgradnja trajala je skoro četiri godine i koštala oko 166 miliona dolara.

Ono što ga čini svjetskom atrakcijom je prvi podvodni kružni tok u tunelu, koji je ukrašen djelima farskog umjetnika Trondura Patursona. Sve ove informacije za stanovnike BiH možda i ne bi bile toliko zanimljive da blještavilu i sigurnosti ovog svjetskog čuda nije doprinio i jedan Bosanac. Zahvaljujući Senadu Biščeviću, zastava BiH pojavila se i na dnu Atlantskog okeana. 

– Naši ljudi zastavu BiH nosili su na neobična mjesta, na planine, stadione, čak i u prašume Brazila, ali ispod mora na ovu dubinu nije niko do sada. Fotografije s bosanskom zastavom su napravljene upravo kod kružnog toka u tunelu Ejsturoj. Bosanci su tako prvi, iako nemaju podmornicu, odnijeli zastavu na 187 metara ispod Atlantika, a ona je ostala suha – s osmijehom priča Biščević, uspješni Bosanac porijeklom iz Sanskom Mosta.

Odnos prema državi i njenim simbolima dio je, kaže, urođenog bosanskog inata, pogotovo nakon agresije, čiji je cilj bio nestanak BiH. S druge strane, Biščević je već dugo izvan domovine, a daleko od Bosne vremenom se izgradi poseban odnos, pa njena obilježja nosi i na šljemu koji koristi prilikom izvođenja radova.

Čisti inat

– Nema kutka gdje naša zastava nije prisutna jer ima nas, ako se ne varam, u više od 120 država svijeta. Zastavu BiH nosim i na svim putovanjima po svijetu. Na Tajlandu sam u hotelu tražio da našu zastavu istaknu ispred hotela s ostalim zastavama iz zemalja iz kojih su gosti. To su i učinili. To je čisti inat prema onima koji nas negiraju – kaže Biščević.

Početak rata zatekao ga je na radu u Njemačkoj.

– Vratio sam se, ali samo do Splita. Trebalo mi je osam mjeseci da porodicu izvučem. Završili su u Kladuši, skupa sa 800 žena i djece iz Sanskog Mosta. Prvo sam uspio izvući suprugu i djecu, a poslije i oca preko Međunarodnog crvenog križa – sjeća se Senad.

U Sanski Most dolazio je češće dok su njegovi roditelji bili živi, danas nešto rjeđe, kako bi obišao mezarje.

Suvlasnik firme ’Roxel Infra AS’

Od stranca koji nije poznavao ni jezik Senad je postao uspješan poslovni čovjek, jedan od suvlasnika firme ”Roxel Infra AS”, koja je u čudesni farski tunel ugradila više od 500 kilometara kablova, 99 radara, 110 kamera, devet pumpnih postrojenja, kompletnu rasvjetu…

Avaz