pp
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP), kao i svake godine u ljetnom periodu i u uvjetima velikih vrućina, vrši pojačane inspekcijske nadzore s ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti.

FUZIP je izdala preporuke kantonalnim ministarstvima zdravstva, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, odnosno kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima da pojačaju inspekcijski nadzor u objektima proizvodnje, prometa i skladištenja lako kvarljivih namirnica, naročito sladoleda.

Razlog pojačanih inspekcijskih nadzora je činjenica da su trovanja hranom česta pojava u ljetnom periodu. Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, koje su najčešći uzrok trovanja hranom, a u koju dospijevaju sa zagađenih i prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora i prljave vode.

Također, uoči vjerskog praznika Kurban-bajrama, federalni veterinarski inspektori će, prema ustaljenoj praksi, u timu s federalnim saobraćajnim inspektorima vršiti pojačane inspekcijske nadzore prijevoznika životinja, kao i kontrolu prijevoza životinjski proizvoda.