Zaštita radnika u trgovini i građevinarstvu

Radnici u trgovinama ovih dana rade gotovo od jutra do mraka, kako bi zbog novonastale situacije zbog koronavirusa odgovorili na potrebe velikog broja kupaca. I građevinski radnici rade punom parom. Osim posla, i jedni i drugi izloženi su i mogućoj zarazi. Provjerili smo kako su zaštićeni radnici i hoće li im biti skraćeno radno vrijeme.

Redovi ispred supermarketa. Građani pod punom zaštitnom opremom hrle u nabavku osnovnih životnih namirnica. Na ulazu smo zatekli spremne uposlenike, također sa zaštitnim maskama, rukavicama i dezinfekcionim sredstvom. Ovakav prizor može se vidjeti u gotovo svim trgovinama.

SMAIL ŠEHOVIĆ, radnik u trgovini

“Sve što je propisano zakonom mi imamo, od maski, rukavica, zaštitnih sredstava na kasama u radnji. Organizovanost rada je raspoređena u tri do četiri smjene tako da uposlenici, mi trgovci ne trpimo.”

Informacije o tome koliko su zaštićeni te da li je regulisano radno vrijeme tražili smo i od drugih radnika raznih trgovinskih radnji u Sarajevu. Velike su gužve i prvenstveno se nastoji odgovoriti na brojne potrebe građana – odgovor je koji smo dobili. Zahtjev za dodatnim zaštitnim mjerama za radnike u trgovini, posebno onima koji rade u supermarketima i prodavnicama higijenskih potrepština, uputili su prošle sedmice iz Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti.

MERSIHA BEŠIREVIĆ, Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH

“Podijelili smo više hiljada sredstava za dezinfekciju ruku. Pogotovo u tim većim kompanijama poslodavci su zaista preduzeli mjere za zaštitu prvenstveno radnika a samim tim i kupaca. U velikim tržnim centrima se na svako sat dezinfikuju kolica, kase, ono što fali su maske.”

I građevinski radnici Author rade punom parom.

MEVLUDIN BEKTIĆ, Savez samostalnih sindikata BiH

“U građevinarstvu je isto izraženo puno radno vrijeme još uvijek, dok se u namjenskoj industriji već prestalo sa radom, oko 15 dana za većinu je napravljena pauza vjerovatno zbog trenutne situacije koja jeste.”

Zavisno od oblasti, prema informacijama koje smo dobili iz sindikata reducirano je ili nije radno vrijeme. Pojedine firme promijenile su obim poslovanja, pa se primjera radi umjesto tekstilom bave proizvodnjom maski.

ADMIR ČAVALIĆ, ekonomski analitičar

“Konkretno u svim kompanijama koje su ovisile o globalnom lancu snabdijevanja, dakle o nekim sirovinama, repromaterijalima i sl., nemogućnost stvaranja finalnog proizvoda podrazumijeva da su morali ili radnike poslati kući i privremeno obustaviti proizvodnju.”

Ekonomski stručnjaci savjetuju građanima da racionalnije obavljaju kupovinu, dodajući da panika i veća potražnja kreiraju vještačku nestašicu.

BHRT