SA ZASTITA PLANETE ZEMLJE PKG SAN 120210704 180247156 mxf 00 03 36 21 Still001 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Ugroženi ekosistemi, zagađenje zraka i vode. Posljedica su to privrednog razvoja kakvog bilježimo zadnjih decenija. No, još uvijek je moguće spriječiti posljedice kako bi se osigurao održivi razvoj. Bosna i Hercegovina je, nakon deceniju, usvojila okvir za održivi razvoj. U sklopu njega, trebali bi biti pretočeni razvojni planovi na svim nivoima. No, važno je i podići svijest svakog pojedinca o važnosti očuvanja životne okoline, kroz razne manifestacije i projekte.

Ekonomski napredak imao je za cilj donijeti udobnost, praktičnost i sigurnost, no, donio je više štete nego dobiti. Loš kvalitet zraka koji udišemo, sve manje pitke vode, klimatske promjene, premašuju ekonomski i tehnološki rast. Stoga je očito da će se način života uskoro morati promijeniti.

“UN je u decembru 2020 godine objavio globalni izještaj koji govori o tome kako ljudske aktivnosti utiču negativno i ometaju život na planeti. Ako želimo da imamo budućnost na ovoj planeti moramo razmisliti o našim aktivnostima posebno ekonomskim, načinima na kojima zarađujemo za život i sve je to vrlo hitno. Hitno moramo tranformirati način na koji se ponašamo, i to u narednih pet godina”, kazala je Steliana Nedera, predstavnica UNDP BiH.

Važno uključiti privatni sektor

Mi već neko vrijeme radimo na poboljšanju kvaliteta zraka u mnogim gradovima u BiH, radimo na smanjenju korištenja fosilnih goriva i radimo na samnjenju i poboljšanju utroška eletrične energije u brojnim gradovima u BiH. Pokušavamo spriječiti upotrebu opasnih hemikalija, pokušavamo poboljšati legislativu u tom smislu”, kazao je Torni Svenungson iz Ambasade Švedske u BiH.

“Mi kao UN u BiH sarađujemo sa predstavncima vlasti, sa nevladinim sektorom, na ostvarenju ovih ciljeva ali ovde moram posebno istaći saradnju sa privatnim sektorom. Nije moguće ostvariti ove ciljeve samo radeći sa javnim sektorom i sa predstavncicma vlasti. Jako je važno uključiti i privatni sektor i mi upravo sada to radimo, sa ministarstvom finansija, sa predstavnicima privatnog sektora, ne bismo li pronašli nove načine finansiranja da bi se unaprijedili ovi ciljevi održivog razvoja”, dodala je Ingrid Macdonald, rezidentna predstavnica UN-a u BiH.

Podići svijest svakog pojedinca

Vrlo je značajno i da se podigne svijest svakog pojedinca o važnosti zaštite životne sredine, poručuju nadležni iz lokalnih zajednica. Jer, svako ko ne baci otpadak na ulicu, kažu, pridonio je zaštiti cijele planete.

“Imamo problem sa svješću građana koji ne razumiju da je zakonska obaveza očistiti ispred svog dvorišta, i sigurno da ćemo u tom kontekstu puno više stvari napraviti kako bi to unaprijedili. Moramo pojačati inspekcijski nadzor i promotivne aktivnosti, poručio je Srđan Mandić, načelnik općine Centar Sarajevo.

“Promjene počinju u nama samima. Ono kako se mi odnosimo prema svom životu, prema svojoj okolini je jako bitno. Koliko god ti mali koraci bili početni ,oni na jednom globalnom nivou predstavljaju jednu kapljicu koja se pretvara u jedno more pozitivnih reakcija. Promjene se prave u nama samima i mi mijenjmo svoju okolinu i svijest prema svojoj okolini”, kazao je Hasan Tanović, načelnik općine Novo Sarajevo.

A podići svijest građana može se postići kroz projekte koji promovišu očuvanje živote okoline, poput manifestacije “Zaštitimo planetu”. U sklopu nje, organizovane su brojne aktivnosti za one najmlađe, koje, kako su kazali organizatori, od malih nogu treba učiti čuvati Zemlju. Spomenutu manifestaciju dodatno je obogatila izložba tzv. Terralóne, 3D prezentacije planete Zemlje, koja je prvi put izložena van granica Češke. Model je visok 10 metara i težak 150 kilograma. Kod Zemaljskog muzeja stajati će još sutra.