Zaštitite dječije zube od propadanja

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Široka rasprostranjenost u upotrebi fluoridiranih zubnih pasti vjerovatno je jedan od glavnih razloga za dramatičan pad karijesa u posljednjih 30 godina u nekim zemljama.

Ispiranje vodom

Može se reći da je četkanje zuba fluoridiranom pastom za zube idealna javnozdravstvena metoda, koja je prikladna za primjenu, nije skupa, a i kulturalno je široko prihvaćena. 

Roditelji moraju strogo paziti da djeca ne koriste količinu paste za zube veću od veličine zrna graška. Asistencija roditelja i njihovo nadgledanje nad četkanjem zuba mora se provoditi do najmanje sedme godine djeteta. Nakon temeljitog četkanja, djeca bi trebala ispljunuti ostatak zubne paste i izbjeći neposredno ispiranje vodom, kao i neposredno konzumiranje obroka nakon četkanja. Četkica za djecu može biti manuelna ili električna, ali sa malom glavom i mekim vlaknima.

Gelovi i lakovi sredstva su sa znatno većom koncentracijom fluorida i stoga se apliciraju isključivo profesionalno, u stomatološkoj ordinaciji.

Zubne paste mogu imati različite koncentracije fluorida, stoga je bitno koju vrstu paste dijete koristi s obzirom na svoju dob. Njihovu primjenu možemo podijeliti u tri dobne skupine. Kod djece u dobi od šest mjeseci do dvije godine, očekuje se da se četkanje provodi dva puta dnevno s količinom paste u obliku zrna graška i pastom koja ima koncentraciju fluorida od 500 ppm F.

Dva puta

Dob od dvije do šest godina, također, zahtijeva četkanje dva puta dnevno istom količinom paste, ali u većoj koncentraciji fluorida, od 1.000 (+) ppm F. Djeca starija od šest godina trebala bi četkati zube, također, dva puta dnevno količinom paste za zube u dužini od 1 do 2 centimetra i koncentracijom fluorida od 1.450 ppm F. 

Procjena stomatologa

Ako procijeni da je dijete u povećanom riziku od nastanka karijesa, a posebno ako se radi o djetetu sa posebnim potrebama, stomatolog bi trebao, nakon pažljive procjene, u režim fluoridacije uključiti i ostale izvore fluorida, koji mogu biti u obliku otopina, gelova i lakova za fluoridaciju.  

Otopine se mogu koristiti kod kuće, na dnevnoj bazi, u koncentraciji od 0,05 posto natrijevog fluorida (225 ppm F) ili manjoj, odnosno na sedmičnoj bazi u koncentraciji od 2 posto natrijevog fluorida (900 ppm F).

Avaz

GODISNJICA
MARKETING