k 14
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
NER FIT

Ljetni period osim visokih temperatura donosi i neželjene ubode komaraca, koji su najčešće bezopasni i nestanu za nekoliko dana, ali izazivaju neprijatan iritirajući svrbež.

FIXGEHALT

U početku možda nećete primijetiti ubod jer slina komarca utrne kožu prije nego što je probuši. Međutim, nekoliko minuta kasnije vjerojatno ćete razviti kvrgu koja je crvena i svrbi te će se nakon nekoliko dana najvjerovatnije pretvoriti u crvenkastosmeđe ili tamno mjesto nalik modrici.

Osim neugodnog svrbeža i crvenila, ubodi komaraca mogu izazvati alergijske reakcije.

Maslinovo ulje

Omiljena okupljališta komaraca su površine s vodom. Kako biste komarce otjerali, stavite posudicu s vodom i nekoliko kapi maslinovog ulja koje će biti neprimjetno, a nametljivce će odbiti.

LIDER

Jabukovo sirće

Jedan od djelotvornih recepata protiv uboda je ispijanje jabukovog sirćeta. Tri kašike sirćeta pomiješajte s dva decilitra vode i po želji s malo meda. Vaša koža će ubrzo lučiti miris sirćeta, koji mogu osjetiti samo insekti i koji će ih odbiti.

U većini slučajeva ubodi komaraca nestanu sami za otprilike dva do tri dana

Banana

Osim što je zdrava, banana je odlična za vašu kožu, a komarci je mrze. Bananu pojedite, a unutrašnjom stranom kore namažite dijelove ruku i nogu.

Lavanda

Miris lavande komarci ne mogu podnijeti. U maslinovo ili bademovo ulje nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande i namažite tijelo.

Ulje čajevca

Zahvaljujući intenzivnom mirisu, efikasno pomaže u borbi protiv komaraca te smiruje mjesto uboda. Razblažite ga vodom, ulijte u bocu s raspršivačem i poprskajte kožu barem jednom dnevno.