Portal 072info

ZAŠTITITE SE : Šta ne smijete raditi s vašim smartphoneom?

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Vaš Android može biti puno toga: jedna od najvrijednijih stvari koju posjedujete, izjava o tome tko ste, pa čak i mjesto na kojem ćete pohraniti svoje tajne. Usprkos tome, ne štitimo ga dovoljno ili radimo glupe stvari koje nam mogu ozbiljno naškoditi.

Što nikako ne bi trebali raditi s vašim pametnim telefonom?

Ne zaboravljajte zaključati display

Što više radimo na našim mobitelima, to više štete neko može napraviti ako neovlašten pristupi uređaju. Jedan od najjednostavnijih načina zaštite je zaključavanje displaya. Postoji hrpa aplikacija za to, a mnoge od njih imaju i dodatne korisne značajke.

Ne zaboravljajte ga redovno nadograđivati

Nije uvijek jednostavno pratiti koji će uređaji kad dobiti nadogradnju na Android, ali isplati se, zato što je svako novo izdanje moćnije od prethodnog. Google Play Services održava operativni sustav vašeg uređaja ažurnim, no zbog velikih nadogradnji mogli bi se osjećati kao da imate posve nov mobitel u rukama.

Nemojte ga puniti preko USB-a

Nisu svi punjači isti. Punjenje preko računalnog ulaza za USB ne isporučuje podjednaku količinu energije kao dedicirani punjač.

Ne zaboravite napraviti sigurnosnu kopiju (back up)

Zahvaljujući sve večim memorijskim kapacitetima, na pametnim telefonima može se naći puno toga dragocjenog, bilo da je riječ o poslovno ili privatno osjetljivim podacima, pa i nečemu za što smo sentimentalno vezani.

Stvaranje sigurnosne kopije nije teško, ali jest nužno. Nemojte to preskakati.

Nemojte držati sve online

Razlog je jednostavan: što se događa sa svim vašim podacima ako vaš isporučitelj usluge u računarskom oblaku ima problema ili je prestao poslovati? Koliko god to izgledalo malo vjerojatno, uvijek postoje šanse da bi se moglo dogoditi.

Pohrana u računalnom oblaku je sjajna stvar, ali nemojte se u potpunosti oslanjati na nju. Držite kopiju ključnih podataka blizu sebe, po mogućnosti i offline.

Nemojte ga pregrijavati

Čuli smo puno priča o mobitelima na Androidu koji su eksplodirali. Krivci su obično loše plagirane baterije ili punjači, no to ne znači kako ne trebate pripaziti na punjenje. Ostaviti mobitel na toplom ili vrućem mjestu u pravilu je loša ideja. Nije pametno ni isprazniti gotovo u potpunosti, a mudro je i odspojiti ga kad je potpuno napunjen.

Podijelite članak