Zašto baš ta jabuka? 7 stvari koje niste znali o firmi koja je napravila iPhone

Screenshot 2 1831

Zašto je Steve Jobs nazvao svoju firmu Apple? Vjeruje se da se razlog skriva u činjenici što je obožavao ovo voće, a inspiraciju je dobio nakon posjeta jednom voćnjaku jabuka dok je bio frutarijanac (odnosno jeo isključivo voće).

Originalnu firmu Apple Computors osnovala su trojica muškaraca – Steve Jobs, Steve Wozniak i Roland Wayne. Potonji partner povukao je svoj udjel svega 12 dana nakon zasnivanja firme, za što mu je bilo isplaćeno 800 dolara. Da je zadržao svoj udjel, danas bi imao 60 milijardi dolara.

Kada je Apple osnovan 1976. godine mnoge su firme birale ime s početnim slovom A kako bi se pojavile na početku telefonskih imenika. Da, to su bila drevna vremena kada se umjesto Googla koristio telefonski imenik za dobivanje informacija! Nije bilo niti na odmet da je Apple po abecedi bio ispred Atarija, njihovog tadašnjeg najvećeg konkurenta.

Jabuka je pomogla i Isaacu Newtonu da formulira teoriju gravitacije. Baš zato kratko vrijeme logo Applea sastojao se od prikaza britanskog naučnika s jabukom. Međutim on je ubrzo zamijenjen odgrizenom jabukom.

Urbana legenda kaže da je Appleov logotip – odgrizena jabuka – zapravo homage engleskom matematičaru Alanu Turingu, koji je pedesetih godina prošlog stoljeća preminuo nakon što je odgrizao jabuku premazanu otrovom cijanidom. Iako okolnosti oko njegove smrti nisu razriješene do današnjih dana, rad Alana Turinga značajno je uticao na razvoj prvih računala, pa je ovo samo jedan od načina na koji su mu Appleovci željeli odati počast.

Dizajner Rob Janoff koji je napravio Appleov logo priznao je 2009. godine da izgled ima praktičnu namjenu. Griz na jabuci trebao je služiti kao vizualna smjernica svima da se na logotipu nalazi jabuka, a ne trešnja, višnja ili neko drugo okruglo voće.

Appleovom prvom računalu za široku potrošnju Jef Raskin dao je ime Macintosh, prema vrsti jabuka McIntosh koja je iznimno popularna u Kanadi. McIntosh jabuka – skraćeno Mac – je voće za sve vrste termičke obrade, a izvrsna je i kada se jede sirova. Karakterizira je slatko-kiseli okus, zeleno-crvena hrskava kora i mekana bijela unutrašnjost ploda.

Prethodni članakTestirajte svoj fokus i vid: Da li možete da pronađete daljinski upravljač?
Sljedeći članakBivši radnik ukrao bager, uletio u fabriku i napravio milione eura štete