Portal 072info

Zašto BiH ne želi najkvalitetniju medicinsku opremu, dostupnu po nižim cijenama?

1165D42C A38A 4EDF 82B6 B7D12A3628A9 cx0 cy6 cw0 w1080 h608
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BiH je iskazala interes za učešće u zajedničkim javnim nabavkama sa zemljama članicama EU za medicinsku opremu radi borbe protiv koronavirusa, ali se nije pridružila javnim nabavkama koje su dosad raspisane, rečeno je Nezavisnim u Evropskoj komisiji.

Naime, kako je objašnjeno u nezvaničnom razgovoru, Evropska komisija je pozvala zemlje zapadnog Balkana da im se pridruže u nabavci medicinske opreme u borbi protiv virusa korona, kako bi im pomogla da dobiju što kvalitetniju opremu po što povoljnijim cijenama. Prvi tender je, kako nam je objašnjeno, raspisan 17. juna ove godine, a rok za prijave istekao je 9. jula. BiH se nije pridružila ovom tenderu. U zajedničkom tenderu nalazila su se 24 medicinska proizvoda, svrstana u šest kategorija. U to, kako nam je pojašnjeno, spadaju nabavka analgetika i kortikosteroida, zatim antibiotika, sredstava za opuštanje mišića, anestetika i sedativa te drugih lijekova.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, još nije kasno da se BiH priključi i nabavi barem neke od lijekova i tako pokrije dio svojih potreba, ali s obzirom na to da je istekao rok za prijavu, BiH bi, kako nam je objašnjeno, prema članu 30. Ugovora o zajedničkim javnim nabavkama mogla da zatraži dio opreme koja se nalazi u nabavljenoj rezervi. Da bi to mogla da učini, potrebno je da se formalno obrati nekoj članici EU i da s njom sklopi ugovor o otkupu dijela opreme sklapanjem posebnog ugovora. Jedini uslov je da taj ugovor mora da bude u skladu s evropskim pravilima o javnim nabavkama.

Takođe, rečeno je da BiH nije obavezna da učestvuje u evropskim 
javnim nabavkama, ali ako bi željela da učestvuje, postoje tri formalna 
uslova. Prvi uslov predviđa imenovanje predstavnika i zamjenika 
predstavnika u odboru koji upravlja procesom javnih nabavki, te da 
obavijesti Evropsku komisiju da je učešće u EU javnim nabavkama 
usklađeno s domaćim pravilima. U slučaju da domaća pravila nisu 
usklađena, BiH bi mogla učestvovati u radu odbora kao posmatrač.

Što se tiče zahtjeva za pomoć, rečeno je da je BiH uputila tri molbe Evropskoj komisiji da joj kroz Mehanizam civilne zaštite EU uputi pomoć, a na ove zahtjeve pozitivno su odgovorile Slovenija i Austrija. Međutim, BiH se EU za pomoć u sklopu ovog mehanizma obratila samo u aprilu za nabavku respiratora, šatora, opreme za testiranje te ostalu medicinsku opremu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zašto se BiH nije obraćala i kasnije za pomoć nego je respiratore i drugu opremu nabavljala preko komercijalnih partnera, nije jasno, kao što nije jasno zašto BiH ne bi željela da najkvalitetniju medicinsku opremu dostupnu na tržištu nabavlja po nižim cijenama zajedno s članicama EU. Ostaje činjenica da su, kada je EU najavila da će medicinsku opremu nabavljati samo za svoje članice, pojedini političari u BiH javno kritikovali EU, a kada je EU nakon toga uključila i BiH, nismo se priključili, objavile su Nezavisne.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)