Zašto Bosanci i Hercegovci ne poduzimaju ništa zbog poskupljenja?

Bezvoljnost, razočarenje ili strah i ucijenjenost najčešći su odgovori zbog kojih građani u BiH ne poduzimaju bilo kakvu reakciju zbog aktuelnog stanja. Laži, klevete, ali i prijetnje čak i smrću dobijaju preko društvenih mreža tvrde organizatori najavljenih protestnih okupljanja. Struka poručuje očigledno ljudima i nije toliko loše.

Tek nekolicina građana protekle sedmice odazvalo se na proteste ispred državnih institucija. Bezvoljni, razočarani i nezainteresovani poručili su tada okupljeni, zaplašeni kaže organizator nove protesne vožnje u Sarajevu

“Molim građane da se ne plaše ničega, i što više na ulice da se izborimo do kraja protiv ove vlade naše koji sebi povećavaju plate 500 KM, a mi radimo za šesto maraka. Da su na našem mjestu jedan mjesec, mislim da ne bi preživjeli ni mjesec dana”, kaže Jasmin Zumberović, organizator protestne šetnje.

Očigledno ljudima nije toliko loše, stav je ekonomskog stručnjaka Ante Domazeta koji predlaže građanima da umjesto umjesto ukidanja akciza, odrasli građani u BiH dobiju gotovinske vaučere od 200 KM.

“Očigledno nije dovoljno prisutna ta teška socijalna sitaucija koja bi ljude natjerala da izađu na ulice i očigledno oni misle da je bolje sa ovom etnopolitičkom klasom fer u rukavicama komunicirati, da će oni ipak za njih učiniti, evo imamo primjer penzionera, nego da se sa njima počne preko ulice komunicirati”, rekao je Anto Domazet, ekonomski stručnjak.

Najbolji pokazatelj budnosti građana jeste informacija Institucije ombusmena za zaštitu prava potrošača u BiH. Od 400 različitih žalbi potrošača, ni deset njih nije se odnosilo na porast.

“Iznenađujuće mali broj žalbi, ispod 10, odnosio na rast cijena, promjene cijena roba i usluga u trgovinama robe široke potrošnje (prehrana, tekstil) i benzinskih crpki. Žalbe su u koordinaciji s nadležnim entitetskim i županijskim inspektoratima razmatrane i prema istim su rješavani predmeti”.

Na ulice, poziva Sanin Musa, javnosti poznat kao organizator kontra LGBT skupa.

“Kap je prelila čašu! Djela! Ne samo riječi…”, poručuje u objavama na društvenoj mreži Facebook. Tvrdi i da dobija prijetnje smrću, ali da neće odustati od zahtjeva i ciljeva koje će na protestima u srijedu iznijeti pred državnim parlamentom, piše N1.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE