Zašto Britanci voze lijevom stranom?

automobil volan desna strana 696x464 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pitanje zašto britanski vozači voze lijevom stranom puta vjerovatno je jedno od onih pitanja u životu na koje dosad niste našli odgovor.

Valja reći da je vožnja lijevom stranom suprotna onome kako se vozi u cijeloj Evropi, ali nije ‘rezervisana’ samo za Veliku Britaniju, već je pravilo u još 15-ak zemalja anglosaksonske tradicije.

Nekada davno gotovo svi su putovali po lijevoj strani, ali tada je i način prevoza bio puno drugačiji nego danas, na četiri noge, umjesto na četiri točka. Za srednjovjekovne mačevaoce na konjima imalo je smisla držati se lijeve strane, kako bi im desna ruka bila bliže protivnicima.

Onih 10 do 15 posto ljevorukih vitezova vjerovatno se jednostavno moralo natjerati na to. Montaža i demontaža viteške opreme i konja bili su takođe lakši s lijeve strane konja i sigurniji uz ivicu ceste nego u centru.

Zapravo se čini da je pravo pitanje zašto su ljudi uopšte prešli na to da voze desnom stranom puta.

Stvari su se promijenile kasnih 1700-ih, kad su se veliki vagoni, koje je vuklo nekoliko parova konja, koristili za prevoz poljoprivrednih proizvoda u Francuskoj i SAD-u.

U nedostatku vozačkog mjesta u vagonu, vozač je sjedio na zadnjem lijevom konju, slobodne desne ruke i koristio bič kako bi konje održavao u pokretu. Budući da je sjedio sa lijeve strane, želio je da drugi vagoni prolaze sa njegove lijeve strane, pa se držao desne strane puta.

Britanska vlada odbila je odustati od uvriježenog načina vožnje, a 1773. je uvela Opšti zakon o autoputevima, koji je poticao vožnju lijevom stranom. To je kasnije potvrđeno i u Zakonu o autoputevima iz 1835. godine.

U međuvremenu je Francuska nakon revolucije, pod njihovim ljevorukim vladarom Napoleonom, prihvatila trajni pomak prema vožnji po desnoj strani.

Kada je Henri Ford predstavio svoj Model T 1908. godine, vozačko je mjesto bilo sa lijeve strane, što znači da će automobili morati voziti sa desne strane kako bi putnici koji su putovali naprijed i nazad mogli izaći iz automobila na pločnik.

To je uticalo na promjenu u mnogim zemljama, Kanada, Italija i Španije promijenile su tokom 1920-ih godina način vožnje tako da voze desnom stranom a veći dio Istočne Evrope pratilo je primjer u deceniji nakon toga.

Tek 1967. godine švedski vozači počeli su voziti desnom stranom, prenosi “24sata.hr”.