Zašto će Covid-19 u narednim mjesecima biti mnogo opasniji

30 11

Na prvi pogled prognoze za Evropu kada je riječ o nastavku pandemije koronavirusa ne izgledaju previše sumorno.

Iako prijavljeni slučajevi koronavirusa dosežu rekordan nivo dok Evropa proživljava “drugi val”, smrtnost je i dalje znatno ispod vrhunca u aprilu.

No, stručnjaci upozoravaju da neki znakovi upućuju na to da bi zima mogla donijeti veću tragediju, piše CNN.

Evropske bolnice sada su bolje opremljene za liječenje Covid-19. Mjere poput socijalnog udaljavanja i nošenja maski postale su norma, a zaraza se sada prvenstveno širi među mlađim ljudima, za koje je manja vjerovatnoća da će umrijeti.

Još nema cjepiva

Ipak, počinje hladnije vrijeme i bliži se sezona gripe. Zaraza se ponovo počinje širiti na stariju populaciju, a postoje znakovi da su ljudi umorni od pridržavanja mjera.

– Očito je da zapravo nemamo nikakav način da spriječimo širenje Covida, osim lockdowna ili mjera socijalnog udaljavanja. Još nemamo cjepivo – rekao je Majkl Hed (Michael Head), viši naučni saradnik za globalno zdravstvo u Britanskom univerzitetu u Sautemptonu za CNN.

Iako ne očekuje da će smrt dostići nivo iz prvog vala, Hed je dodao da će biti „puno slučajeva, puno hospitalizacija i puno tereta za našu zdravstvenu službu“. Također je rekao da će biti puno mrtvih.

Slučajevi koronavirusa u cijeloj Evropi dosegli su rekordnih 52.418 tokom sedmodnevnog prosjeka, prema CNN-ovoj analizi podataka Univerziteta Johns Hopkins. No, zabilježeno je „samo“ 556 novih smrtnih slučajeva, u usporedbi s 4.134 smrtna slučaja dnevno (iz 31.852 slučaja zaraze) tokom sedmodnevnog prosjeka 10. aprila.

Porast broja slučajeva među starijom populacijom

Bolnice su sada sposobnije dijagnosticirati i liječiti virus, što znači da su stope smrtnosti za pacijente na odjelima intenzivne njege u nekim evropskim zemljama pale s oko 50 posto tokom proljeća na otprilike 20 posto.

Ali Bugarska, Hrvatska, Malta, Rumunija i Španija bilježe kontinuirano povećanje stope smrtnosti.

U prvoj sedmici septembra, najveći udio novih slučajeva bilo je među populacijom između 25 i 49 godina, prema direktoru Evropske Svjetske zdravstvene organizacije Hansu Klugeu. No, zabilježen je i porast slučajeva u starijim grupama, u dobi od 50 do 79 godina. 

Hed je upozorio da će se porast slučajeva “u jednom trenutku pretvoriti u zarazu kod starijih populacija koje imaju veće stope smrtnosti”.

– Vidimo da se stopa slučajeva starijih i ranjivijih populacija ponovno povećava u svim evropskim zemljama – rekao je on, dodajući da se radi o „vrlo predvidljivom obrascu“.