shutterstock 81899482 750x436 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Zna se da je zijevanje podložno sugestivnosti, međutim nauka je otišla i korak dalje, pa se došlo do saznanja da je ono ipak više od puke sugestivnosti.

Da je zijevanje „zarazno“ odavno je poznato, ali studija Univerziteta u Pizi sprovedena na 109 ljudi otkriva kako češće zijevamo ako čujemo ili vidimo člana porodice da zijeva.

Skoro 50 odsto zijevanja širi se među članovima porodice, četvrtina među prijateljima, a osmina među poznanicima. Svaki deseti zarazi se zijevanjem potpunog stranca. Osim toga, reakcija na zijevanje stranca je duža od one na člana porodice, potvrđuje istraživanje.

Zijevanje je znak empatije koju osećamo prema bliskim ljudima. Kod djece zijevanje postaje zarazno tek sa četiri ili pet godina. Tek tada su u stanju da pravilno raspoznaju ljudske emocije.

“Htjeli smo da utvrdimo zašto je zijevanje zarazno, pa smo posmatrali ljude iz cijeloga svijeta. Rezultati pokazuju da zijevanje nema veze sa bojom kože, nacionalnosti ili kulturološkim običajima, već sa vrstom veze između ljudi. Slično se ponašaju i čimpanze”, otkriva koautorka studije profesorka Elizabeta Palađi sa Intituta za kognitivne nauke i tehnologije u Rimu, prenosi National geographic.