Zašto CIK više od dva mjeseca ne da saglasnost na izbor novih članova Izborne komisije u Brčkom

Zašto CIK više od dva mjeseca ne da saglasnost na izbor novih članova Izborne komisije u Brčkom

Izborna komisija Distrikta intenzivno radi na tehničkim pripremama za oktobarske izbore uprkos činjenici da još nisu dobili potvrdu o imenovanju četiriju novih članova u svom sastavu, a koje je nedavno imenovala Skupština Brčko distrikta, piše Radio Brčko.

– Nova četiri člana Izborne komisije Distrikta Amira Čolaković, Željko Kapikul, Mirza Fazlić i Ljiljana Orendi nisu još potvrđeni od Centralne izborne komisije BiH – kaže predsjednik Izborne komisije Brčko distrikta Marko Tadić, dodajući da još čekaju pismeno obavještenje od CIK-a o kandidatima koji su na Skupštini Distrikta dobili podršku.

Ključna stvar u pripremama za predstojeće izbore je popuna biračkih odbora, jer od ovog ciklusa postoji i jedna značajna novina, a odnosi se na imenovanje predsjednika biračkih odbora i njihovih zamjenika.

– Njih je do sada imenovala Izborna komisija Distrikta, a sada će to učiniti Centralna Izborna komisija koja će za njih organizovati i posebne obuke. Takođe, CIK je uvećao i naknade za njihov rad, tako da će predsjednik imati 400 KM, zamjenik 200 KM, drugi članovi biračkog odbora 110 KM, a rezervni član biračkog odbora 60 KM kao naknadu na sam dan izbora. Inače, intencija CIK-a je da na neki način predsjednici biračkih odbora budu i na svim narednim izbornim ciklusima na toj poziciji kako bi se mogli i kontinuirano edukovati, odnosno voditi biračke odbore, bilo da je riječ o opštim ili lokalnim izborima – rekao je Tadić.

Brčanska Izborna komisija već je raspisala javni poziv za formiranje rezervnog spiska članova biračkih odbora s kojeg će se vršiti neophodna popuna biračkih odbora, a prijaviti se mogu svi punoljetni građani s područja Brčko distrikta BiH, ako imaju završenu četverogodišnju srednju školu i nisu sudski kažnjavani.

– Broj birača je za 14.000 imena duži nego za izbore u Distriktu prije dvije godine i iznosi 87.250. Razlog tome leži u činjenici da u oktobru mogu glasati svi punoljetni, bez obzira posjeduju li entitetsko državljanstvo ili ne, što prije dvije godine nije bio slučaj – akcentira predsjednik Izborne komisije Distrikta Marko Tadić, zaključujući da će u Distriktu biti otvoreno gotovo 145 birališta, od čega sigurno 137 redovnih, pet ili šest mobilnih timova, kao i biralište za glasanje u odsutnosti.

Za kraj kažimo da ovjera političkih subjekata u CIK-u traje do 24. maja, a za koalicije je rok 18. juni. Privremeni birački spisak za Distrikt bit će objavljen od 8. juna do 8. jula, a dan izbora je nedjelja 6. oktobar.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica