Portal 072info

Zašto da izvozimo dasku kada možemo namještaj?

Privrednici iz sektora drvne industrije već godinama upozoravaju na problem nedostatka sirovine i na potrebe uvođenja zabrane izvoza drvnih sortimenata i uvođenje taksi na izvoz rezane građe.

Njihovi apeli su konačno doprli do najviših nivoa vlasti, te je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nedavno najavio da će narednih dana pokrenuti potrebne procedure prema Vijeću ministara BiH kako bi se zabranio izvoz šumskih drvnih sortimenata iz Bosne i Hercegovine, na period od dvije godine i uvela taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta, a sve s ciljem zaštite domaćih proizvođača.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Obaveze

Kako je ministar Šarović kazao u izjavi za TV1, njegovo ministarstvo prethodno je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a te od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zaprimilo inicijative za zabranu izvoza drvnih sortimenata i uvođenje taksi na izvoz rezane građe.

– Narednih dana ćemo provesti konsultacije s nadležnim institucijama kako bi se usaglasila konačna inicijativa. Neophodno je da ovo pitanje usaglasimo sa svim institucijama, organima, udruženjima jer ima i onih koji smatraju da ovakva mjera nije dobra te da će biti oštećeni. S tim u vezi, inicijativu moramo sagledati i sa stanovišta naših obaveza u CEFTA sporazumu, ali i u SSP-u, kao i da ne narušimo obaveze koje smo preduzeli praveći korak ka Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, naglasio je Šarović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodao je da će se jedinstvena odluka uputiti Vijeću ministara BiH.

– Juni je dobra prilika i tajming da dođemo do finalne verzije odluke. Bitno je naglasiti da BiH nije jedina koja je pribjegla ovakvoj odluci. U cilju zaštite domaće proizvodnje slične odluke su ranije donijele i Hrvatska i Crna Gora tako da ćemo se poslužiti njihovim odlukama i doći do najboljeg rješenja, istakao je Šarović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Najavom zabrane izvoza zadovoljni su, prije svega, proizvođači namještaja. Suhad Ećo, direktor kompanije Ećo Company i predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH, kazao nam je kako je bilo krajnje vrijeme da se ovakva odluka donese.

– Mi smo na neki način godinama ukazivali na problem s kojim se susreću proizvođači namještaja u BiH, ali u proteklom periodu nismo nailazili na neko razumijevanje. Stoga, svakako pozdravljamo najavu ministra Šarovića kojom bismo, ako se usvoji, dugoročno riješili problem sa sirovinom sa kojom se susreću proizvođači. Naime, do sada smo imali situaciju da se nekontrolisano sječe šuma, imali smo veliki izvoz šumskih sortimenata i smatramo da, ukoliko bi se nastavilo sa slobodnom trgovinom šumskim sortimentima, bismo sigurno ostali bez šuma, kazao je Ećo, dodajući kako se sa problemom nedostatka sirovine suočavaju i mnoge firme koje upravo zbog neizvjesnosti oko sirovine ne mogu planirati neku dalju proizvodnju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Donošenjem ovakve odluke proizvođači namještaja bi imali osnova da šire svoje fabrike.

– Konačno bi svi naši kapaciteti mogli biti stavljeni u punu funkciju, svakako bi došlo i do zapošljavanja većeg broja radnika, jer naše firme imaju tržište, imaju kupce, samo su nam nedostajale veće količine sirovine da bismo mogli odgovoriti na sve zahtjeve tržišta, istakao je Ećo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
image

Suhad Ećo: Imamo dovoljne kapacitete

Dodao je kako ne smatra da je ovakva odluka neprovodiva jer su to uradile i zemlje okruženja. Naglasio je Ećo i kako drvna industrija u posljednjih nekoliko godina bilježi rast u dvocifrenim brojevima, a ukoliko se donese ovakva odluka i domaći proizvođači dobiju dovoljno sirovine za nesmetani rad, očekuje se dalji rast u ovom sektoru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ono što je, možemo reći, bio problem jeste da smo do sada izvozili mnogo više trupaca, poluproizvoda, građe, a jako malo finalnog proizvoda, taj omjer je išao 70 u odnosu na 30 posto u korist poluproizvoda. Ovakva odluka bi dovela do toga da bude bar 50 posto izvoza finalnih proizvoda, a bh. industrija namještaja ima dovoljno kapaciteta da tome odgovori, istakao je Ećo te dodao da se i do sada postavljalo pitanje zašto da izvozimo dasku kada imamo fabrike, imamo radne snage da bismo mogli da izvozimo finalne proizvode.

Kriteriji

Da bi bh. drvna industrija trebala konačno da se više bazira na veću proizvodnju i izvoz finalnih proizvode smatra i Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Svakako da pozdravljamo inicijativu o zabrani izvoza šumskih sortimenata i uvođenja taksi na proizvode od drveta koje su niskog stepena obrade, jer je bh. industrija namještaja pokazala da ima kvalitet pa je konačno vrijeme i da dobije dovoljno sirovine, istakao je Jašarspahić te naglasio podatak da proizvođači namještaja kao potvrdu kvaliteta sa svih sajmova na kojima učestvuju donose značajne nagrade.

Kako je dodao, i Strategija razvoja drvne industrije je predvidjela da se finalizacija proizvoda u drvnom sektoru podigne na maksimalan nivo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ipak smatramo da ukupan benefit nećemo doživjeti ukoliko ne napravimo još jedan korak, a to je da se preciziraju kriteriji raspodjele šumskih sortimenata upravo po tome da proizvođači namještaja imaju jedan specijalan tretman te da svi budu na dobitku, kazao je Jašarspahić.

Prema njegovim riječima, ukoliko industrija namještaja nastavi sa ovakvim stepenom razvoja kao zadnjih godina, a ako se kroz ovu inicijativu zabrani izvoz, uvedu takse, kao i naprave kriteriji za raspodjelu šumskih sortimenata, pozitivni rezultati neće izostati počev od broja uposlenih, povećanja prihoda, kao i izvoza.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 13
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME