Zašto Dodik cilja na razbijanje Oružanih Snaga BiH?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Milorad Dodik je zaprijetio scenarijem iz 92 godine, najavio preuzimanje kasarne u RS-u i povlačenje pripadnika Oružanih Snaga iz sprskog naroda. Kaže formirat će Vojsku RS-a.

To bi bio državni udar. Entitet nema pravo osnivati vojsku. Međutim, istina je i činjenica da se MUP RS-a već godinama sve više naoružava, a međunarodna zajednica samo posmatra.

Profesor na Univerzitetu Johns Hopkins Daniel Serwer kaže kako Milorad Dodik priprema policijske snage i vojsku za neku vrstu borbe te kako postoji ozbiljan rizik za sukob u BiH.

ČITAJ JOŠ:  Procurili navodni mailovi ruskog ideologa Dugina: "Šta možemo očekivati od Dodika? Mnogo."

Oružane snage su zasigurno jedan od najboljih dijelova konkretne strukture vlasti u BiH upravo zbog toga Milorad Dodik cilja upravo na razbijanje jedne takve vojne sile, kaže vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Po sporazumu za subregionalnu kontrolu naoružanja postoje inspekcije Oružanih snaga u svim zemljama potpisnicama tog sporazuma, no ne i policijskim snagama, napominje Ahatović.

GODISNJICA
MARKETING