20210223 2 47011630 62795554 750x500 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

“Mi imamo pisani dokaz da Bosna i Hercegovina ispunjava uslove za prihvat svih vakcina. BiH danas može primiti milion Pfizerovih doza, koje imaju najkomplikovaniji uslov za prihvat. Moje stanovište je da Pfizer želi da kupi vrijeme, da te vakcine, slobodno da kažem, preproda nekom po sasvim drugim cijenama”, rekao je javnosti predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeletija prije dva dana.

Pfizer dan kasnije saopštava da su uslovi za isporuke doza vakcina protiv Covida 19 dokumentacija svake države o nacionalnom regulatornom odobrenju vakcina, koje je izdala nadležna nacionalna regulatorna agencija, potom uvozna dozvola i potpisani sporazumi o odšteti i odgovornosti. Potpuno suprotno riječima predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

N1 je stoga tražio dalje informacije, kako bi utvrdili šta je tačno.

Otkazan je danas zakazani sastanak Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Pfizera, potvrđeno nam je.

„Sastanak sa Pfizerom o ovim temama je bio planiran 26. veljače (danas, op.a ) online kao što je i najavljeno u pismu tvrtke Pfizer, ali na zahtjev GAVI je odgođen. Nema prijedloga novog datuma“, odgovoreno je N1 iz Ministarstva civilnih poslova.

Osim pravila Pfizera tražili smo od državnog ministarstva i kada stižu prve COVAX-ove planirane doze AstraZenece, no u odgovoru nam to nije ni spomenuto.

Idemo dalje, putem uslova Pfizera, za koje je predsjedavajući Tegeltija, podsjetimo, rekao da BiH „ispunjava uslove za prihvat svih vakcina i da odmah može primiti milion Pfizerovih doza“.

Kako niko do sada od nadležnih nije spomenuo, godinu dana kasnije od prvog slučaja Covida u BiH, ove uslove koje traži Pfizer za svaku državu, N1 je tražio detalje.

Šta je odgovor: ko je nadležan za uvozne dozvole te imamo li ih spremne?

„Kad je u pitanju uvoz lijekova u BiH jedino ko može izdati dozvolu za uvoz je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, u slučaju da je u pitanju uvoz lijeka koji je već registrovan za tržište BiH. Ukoliko je u pitanju uvoz lijeka koji nije registrovan za prodaju na tržištu BiH, moguće je da se izvrši interventni uvoz, a to je jedino moguće ako entitetska ministarstva zdravlja donesu rješenja kojima se odobrava taj interventni uvoz konkretnog lijeka”, izjavio je za N1 Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Poznato je da vakcine nisu registrovane u BiH te bi se, prema rečenom u UIO, trebao vršiti interventni uvoz. Zakon za to postoji. Međutim, da li su entitetska ministarstva po ovom osnovu reagovala?

Iz Federalnog ministarsva zdravstva za N1 odgovaraju da dokumentiran zahtjev za interventni uvoz lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH entitetskim ministarstvima zdravstva podnosi ovlašteni veleprometnik/uvoznik, a za potrebe zdravstvene ustanove.

„Napominjemo da vakcine koje spadaju u rizične lijekove i nakon odobrenja za interventni uvoz od strane entitetskog ministarstva zdravstva ne mogu biti u prometu i primjeni bez predhodno pribavljenog nalaza Kontrolnog laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. S obzirom da Federalno ministarstvo zdravstva do sada nije zaprimilo nijedan zahtjev za interventni uvoz vakcina protiv Covid 19 kako je to definirano zakonom, samim tim nije moglo ni izdati rješenje odnosno odobrenje za interventni uvoz vakcina“, odgovorili su iz ministarstva na upit N1.

Na pismeni upit Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, N1 za sada nije dobio odgovor.

Spomenimo na kraju i to da je iz Pfizera za N1 prethodno saopšteno: “dogovor sa COVAX-om nije dio bilateralnog Ugovora između države BiH i Pfizera, za kojeg smo iskazali jasnu namjeru još u jesen prošle godine“.

Znači li to da se naša država oglušila na jasnu namjeru za saradnju iz Pfizera iskazanu još u jesen prošle godine?

Ko u priči o nabavci vakcina svima nama govori (ne)istinu?

Prof. dr. Andrej Trampuž, šef Odjela za hiruršku infektologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Charite u Berlinu, najveće bolnice u Evropi, nedavno je u intervjuu za N1 ukazao je koliko je važna istina koju nam kažu političari i vlast u svakoj državi.

„Važno je da političari kažu sada otvoreno kakva je situacija i da stojimo ispred trećeg vala, ako otvaramo sve. Nažalost, mnogi političari sada govore ljudima da ne treba da se brinu, s tim stavljaju pod rizik stanovnike, počinje virus da se širi. Sada bi bilo dobro da se otvoreno kaže kakva je situacija i da se dobrom komunikacijom obrazloži zašto. Znači, nije to neka kazna ili da se samo stavlja neki policijski sat i slično, nego da im se kaže – gledajte imamo problematičnu situaciju, doći će sigurno nove mutacije, to je samo pitanje vremena i bolje da se sada pripremimo za to, lakše će biti“, poručio je svim političarima, ali i građanima dr. Trampuž.