Portal 072info

ZAŠTO DRŽAVA NE ISPITA ŠPEKULACIJE: Cijene nafte i goriva padaju, cijena robe ostaje ista

Država se upustila u špekluacije sa kompanijama: Kompanije dobijaju ekstra profit zato što ne smanjuju cijene svojih proizvoda, a država održava iste prihode od PDV-a.

Entitetske i državna vlada u BiH morale bi ispitati špekulacije sa cijenama koje ostaju na skoro istim razinama uprkos drastičnom padu cijena goriva. Takav je potez nužan, u suprotnom vlasti u BiH mogle bi biti optužene da učestvuju sa veletrgovcima i kompanijama u špekulciji i održanju visokih cijena da bi održale prihode od PDV-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jasno je da je cijena goriva jedna od ključnih u lancu formiranja cijena, ali nije jasno zašto cijene u BiH (kao ni u cijelog regiji) ostaju iste, objavio je Trend&Innovation media noviske agencije Atrakcija. Logično je zaključiti da takve špekulacije moraju biti dogovorene i realizovane na visokim političkim razinama i da država ide na ruku stvaranju enormnog ekstra profita kompanijama i sektoru trgovine.

Cijene roba bi morale po efektu lančane reakcije padati uporedo sa gorivom, ali to se ne dešava uprkos blijedim najavama. Čak i cijene u gradskom prevozu ili taxi prevozu, željeznicama ostaju iste. To je potpuno svejsno jedna od najvećih izvedenih špekulacija na Zapadnom Balkanu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Države na Zapadnom Balkanu od uvođenja PDV-a imaju sasvim suprotan rakurs od javnosti u pogledu razine cijena. Više cijene državi donose veće prihode od PDV-a a to drastično utiče na smanjenje kupovne moći i žrtvovanjem socijalnog statusa građana. U BiH će drastično pasti prihod države od PDV-a na gorivo (derivate), piše &Innovation media noviske agencije Atrakcija. I drugim državama regije je isto: Hrvatski mediji su objavili da je hrvatski ministar finansija Boris Lalovac planirao planirao 5,5 milijardi kuna od PDV-a na naftne derivate, a dobit će manje barem pola milijarde.

Atrakcija

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME