Portal 072info

ZAŠTO DRŽAVA NE ISPITA ŠPEKULACIJE: Cijene nafte i goriva padaju, cijena robe ostaje ista

Država se upustila u špekluacije sa kompanijama: Kompanije dobijaju ekstra profit zato što ne smanjuju cijene svojih proizvoda, a država održava iste prihode od PDV-a.

Entitetske i državna vlada u BiH morale bi ispitati špekulacije sa cijenama koje ostaju na skoro istim razinama uprkos drastičnom padu cijena goriva. Takav je potez nužan, u suprotnom vlasti u BiH mogle bi biti optužene da učestvuju sa veletrgovcima i kompanijama u špekulciji i održanju visokih cijena da bi održale prihode od PDV-a.

Jasno je da je cijena goriva jedna od ključnih u lancu formiranja cijena, ali nije jasno zašto cijene u BiH (kao ni u cijelog regiji) ostaju iste, objavio je Trend&Innovation media noviske agencije Atrakcija. Logično je zaključiti da takve špekulacije moraju biti dogovorene i realizovane na visokim političkim razinama i da država ide na ruku stvaranju enormnog ekstra profita kompanijama i sektoru trgovine.

Cijene roba bi morale po efektu lančane reakcije padati uporedo sa gorivom, ali to se ne dešava uprkos blijedim najavama. Čak i cijene u gradskom prevozu ili taxi prevozu, željeznicama ostaju iste. To je potpuno svejsno jedna od najvećih izvedenih špekulacija na Zapadnom Balkanu.

Države na Zapadnom Balkanu od uvođenja PDV-a imaju sasvim suprotan rakurs od javnosti u pogledu razine cijena. Više cijene državi donose veće prihode od PDV-a a to drastično utiče na smanjenje kupovne moći i žrtvovanjem socijalnog statusa građana. U BiH će drastično pasti prihod države od PDV-a na gorivo (derivate), piše &Innovation media noviske agencije Atrakcija. I drugim državama regije je isto: Hrvatski mediji su objavili da je hrvatski ministar finansija Boris Lalovac planirao planirao 5,5 milijardi kuna od PDV-a na naftne derivate, a dobit će manje barem pola milijarde.

Atrakcija

Podijelite članak