Zašto građani u FBiH uplaćuju doprinose za PIO koji im ne ulaze u obračun penzije?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Za pet godina građani Federacije BiH ostvarili su dohodak veći od 722 miliona KM po osnovu ugovora o djelu na koji im je obračunat doprinos za PIO, ali on neće ući u njihov obračun penzije. Takav tretman plaćanja posve je neprihvatljiv, a smatra se da nije ni ustavan.

Imamo neustavnu otimačinu doprinosa, jer fond PIO/MIO neplanski troši prihode od doprinosa po osnovu ugovoru o djelu, smatra poslanik u federalnom Domu naroda Aner Žuljević (SDP).

“Vlada FBiH mora zaustaviti javašluk u primjeni propisa koji ostećuju građane prilikom obračuna penzije. Doprinos za PIO pripada osiguraniku i sva naplaćena sredstva po tom osnovu treba da ulaze u osnov za obračun penzije što kod nas nije slučaj. Osiguranici se kod obračuna penzija oštećuju iako je zakon o PIO vrlo jasno u članu 46. stav 3 propisao šta sve ulazi kao osnovica. Nažalost u odgovoru na moje pitanje vezano za navedenu problematiku stigao je birokratski odgovor u kojem se PIO neosnovano poziva na poreske evidencije iz člana 8. zakona o jedinstvenom registru doprinosa, te član 101. zakona o PIO koji definiše matične evidencije kao način utvrđivanja obračunskih činjenica”, kaže Žuljević.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Sustinška stvar je da se u praksi PIO sistema, kaže on, činjenice trenutno pogrešno utvrđuju, direktno na štetu osiguranika i da se radi o jasnoj neusklađenosti između PIO i poreskih evidencija o naplaćenim doprinosima.

“Doprinos za PIO pripada osiguraniku i ta sredstva moraju da ulaze u osnov za obračun penzije kada osiguranik bude ispunjavao uslove za odlazak u penziju. Ovo je klasično kršenje ljudskih prava, da ne nabrajam dalje, jer plaća se nešto što se ne koristi i praktično ovaj format doprinosa ukoliko ovako ostane se mora preimenovati u prekršajnu kaznu. Mi jednostavnim rječnikom rečeno imamo na djelu penaliranje osiguranika, bez šanse da ostvare ikakav benefit”, navodi on.

ČITAJ JOŠ:  Večeras u 21:20 sati napušta nas ljeto, a jesen nam donosi velika iznenađenja: Stiže li nam novi priliv toplote?

Sredstva osiguranika se uplaćuju na neki račun, dodaje on, ulijevaju se u masu, a da onaj ko plaća ili onaj za koga se plaća nema baš ništa od toga, osim što ima štetu.

Na osnovu podataka iz Poreske uprave FBiH kada su u pitanju ugovori o djelu za period 2015. – 2019. ostvaren je dohodak od preko 772 miliona KM što pokazuje razmjere problema koji imamo sa pogrešnim tumačenjem zakona direktno na štetu radnika.

ČITAJ JOŠ:  SUPERMARKET LIDER Ne propustite vikend akciju od 22. do 25. augusta

“Nije mi jasno da niko nije pokrenuo ocjenu ustavnosti. Jako je bitno da građani razumiju da plate i naknade koje ostvaruju predstavljaju ne samo neto platu, nego i poreze i doprinose čijom uplatom ostvaruju i određena prava u sistemu socijalne zaštite, što nažalost kod nas očigledno nije slučaj u cijelosti ni kada je u pitanju penzija ni zdravstveno osiguranje. Jedno je sigurno, dok se nadležni prebacuju loptice i odgovornost sa jednih na druge i dok svako tumači zakone kako oni žele, građani ispaštaju i njihov zarađen novac odlazi u nešto od čega oni nemaju apsolutno nikakvu korist”, zaključuje Žuljević.

GODISNJICA
MARKETING