Zašto hrčemo i koliko je to opasno

3 8
Podijelite vijest

Otvoren dišni put za prolaz zraka u pluća postiže se pomoću napetosti mišića grla i jezika ,ali kad odemo spavati, mišići grla i jezika se opuštaju i dovode do priljubljivanja mekih zidova dišnog puta, što otežava prolaz zraka kroz dišni put.

Stvara vibracije

Da bi zrak potekao u pluća, dišni put se steže pa ponovo širi, a to naizmjenično stezanje i širenje stvara vibracije. To vibriranje zidova dišnog puta stvara glasnu tutnjavu – hrkanje. Glasno hrkanje znak je da je disanje otežano i da se dišni put zatvara, što dovodi do prestanka disanja – apneje.

Sve osobe koje hrču nemaju apneju u spavanju, ali je sigurno da osobe koje glasno hrču imaju povremeno atake prestanka disanja. Prvi znak prijetećeg problema prestanka disanja u snu je hrkanje.

Osobe koje hrču u toku spavanja pate od visokog krvnog pritiska i dnevnog umora. Osim ovih simptoma, mogu imati i druge poteškoće kao što su: isušena sluznica usta i ždrijela, ezofagealni refluks (vraćanje kiselog želudačnog sadržaja u jednjak), učestalo mokrenje, obilno znojenje, jutarnje glavobolje, gubitak sluha i smanjen seksualni nagon kod muškaraca i žena.

Korištenje uređaja

Postoji nekoliko metoda liječenja. Prvi pristup je primjena uređaja za kontinuirani pozitivni pritisak u dišnom putu – CPAP. Pri korištenju ovog uređaja na nos se stavi mala maska, a usta su van maske, ali moraju biti zatvorena, što se postiže pomoću trake za bradu. Ovaj uređaj nježno upuhuje zrak u nos, s nešto malo većim pritiskom od okolnog zraka i tako drži otvoren dišni put u toku spavanja.

Hirurško liječenje

Hirurški postupak liječenja sastoji se u odstranjenju suvišnog tkiva na stražnjoj strani grla, uključujući resicu, krajnike i dio mekog nepca te odstranjenje masnog tkiva i drugih oteklina u grlu koje vrše pritisak na dišni put. Jedan od vidova konzervativnog liječenja je i korištenje patenta „DR DI spavač“, koji održava otvoren dišni put za nesmetani prolaz zraka u pluća u toku spavanja. Patent „DR DI spavač“ rezultat je naučnih principa svih oblasti medicine koje se bave dijagnostikom i liječenjem sistema za disanje.


Podijelite vijest