Portal 072info

Zašto istu vodu nikad, ali NIKAD ne smijete prokuhati dvaput

Prokuhavanje vode se treba raditi samo jednom, ako vam se voda ohladi, bacite je.

Ono što nam se svima često događa je to da stavimo vodu kuhati u električno kuhalo, zaboravimo na to pa onda kasnije opet uključimo kuhalo s istom vodom da opet proključa, piše Telegram.hr. No, malo ko zna koliko je to štetno te da bismo jednostavno trebali prosuti staru vodu, usuti novu i ponovno uključiti kuhalo.

Prokuhavanjem vode ona postaje sigurnija za piće jer hlapljivi spojevi izlaze van te isparavaju i pojedini plinovi koji mogu biti u njoj, no, ako je kuhate dva puta onda ćete drugi put uništiti i ono dobro što je ostalo u njoj.

Kad se voda ostavi da predugo kuha ili da je ponovno prokuhana, njezine kemijske supstance se mijenjaju, a zdravi minerali postaju štetni. Upravo tako nastaje i kamenac u kuhalu u koji se pretvara kalcij iz vode, a može uzrokovati bubrežne kamence. A sve to, naravno, dosta je štetno ako se konzumira u većim količinama ili ako vam se ovakvo nešto događa prečesto jer se povećava rizik od konzumiranja određenih opasnih kemikalija.

Nitrat

Iako se nitrati nalaze na cijeloj Zemlji, dakle, u vodi, zraku i tlu, on postaje potencijalno opasan tek kad je izložen visokim temperaturama poput prokuhane vode. Visoke temperature nitrate pretvaraju u nitrozamine koji su kancerogeni te ih se povezuje s rakom jajnika, debelog crijeva, gušterače, jednjaka i želuca.

Fluorid

Mnogo istraživanja provedeno je u vezi fluorida u vodi, a mnoga su pokazala kako potencijalno predstavlja rizik za naše zdravlje, tačnije može negativno utjecati na neurološki i kognitivni razvoj djece. Znanstveni časopis Environment Health Sciences čak je objavio i studiju koja je pokazala kako je prisutnost flourida u vodi povezana s nižim IQ-em kod djece. Flor je također povezan s nižom stopom plodnosti, pokazala je pak studija provedena na miševima 2013. godine.

Arsen

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), najveća opasnost u vodi za piće je arsen koji vodi do trovanja, problema s probavnim organima, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima te raznih drugih štetnih posljedicama.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box