608ab06b39aa3530d3475ffe3ea823b1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 12, 2021 @ 12:50
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Zašto je došlo do nestašice carinskih plombi u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH), pa je navodno greškom prije nekoliko dana na graničnom prijelazu Bosanski Brod stavljena carinska plomba “BiH RS”, što se nije smjelo uraditi.

NER FIT

– U Upravi za indirektno oporezivanje od februara 2021. godine traje provođenje tenderske procedure za nabavku carinskih plombi jer su izabrani ponuđači odustajali iz nama nepoznatih razloga, zbog čega je tenderska procedura ponavljana više puta. Trenutno je ugovor s izabranim ponuđačem proslijeđen Pravobranilaštvu BiH i Uprava očekuje će u narednih desetak dana biti potpisan ugovor i da bi se moglo krenuti u realizaciju isporuke novih količina carinskih plombi – kazao je za Faktor Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Zbog navedenih razloga, ističe Kovačević, pojedini carinski referati i carinske ispostave ostali su bez carinskih plombi, pa je izvršena preraspodjela raspoloživih količina carinskih plombi između organizacionih jedinica UIO.

– Prilikom prikupljanja i preraspodjele carinskih plombi prije nekoliko dana dogodilo se da se u carinskom referatu na graničnom prijelazu Bosanski Brod greškom zatekla i iskoristila plomba na kojoj je bilo obilježje “BiH RS”. Utvrđeno je da se radi o carinskoj plombi koja se koristila u periodu prije uspostave UIO. Nakon saznanja o ovom slučaju, izvršene su naknadne provjere, te je utvrđeno da kod ostalih organizacionih jedinica nije bilo slučajeva korištenja drugih carinskih obilježja osim onih propisanih važećim propisima Bosne i Hercegovine, pravilnicima i uputama Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine – rekao je Kovačević.

Tekst se nastavlja nakon reklame
LIDER