Zašto je Farma “Spreča” jedinstvena u Federaciji: Jedini imaju bioplinsko postrojenje i proizvode energiju

Bioplinska postrojenja i proizvodnja energije iz bioplina veoma su značajan projekt u BiH s aspekta provedbe direktiva Evropske unije. Takvo jedno postrojenje nalazi se u Kalesiji na Farmi „Spreča“. Riječ je o prvoj farmi u Federaciji BiH koja je otvorila bioplinsko postrojenje.

Ekipa „Avaza“ jučer je posjetila ovu farmu, gdje nas je ugostio direktor Said Karić. Kako nam je rekao, osim bogatog i vrhunskog mlijeka koje daju njihove krave, ponosni su i na prvo i jedino biopostrojenje u FBiH.

Obnovljivi izvori

Farma se prostire na gotovo 100 dunuma.

– Kapacitet farme je oko 2.000 životinja i trenutno smo na 70 posto popunjenosti. Udio pasmina životinja je 70 posto holštajn (mliječna pasmina) i 30 posto simentalka (kombinirana pasmina). Sav podmladak na farmi ostavljamo u našem uzgoju. Mlijeko plasiramo u „Miloks“ Sarajevo – kaže Karić.

Ali ono na šta su posebno ponosni i, kako kaže Karić, ono što zatvara kružnicu jedne cjeline kada je u pitanju farma jeste sektor bioplina, odnosno bioplinsko postrojenje.

– Riječ je o pionirskom postrojenju, gdje se električna energija proizvodi iz obnovljivih izvora. Kao sirovina se koriste kukuruzna silaža, pileći stajnjak, goveđa gnojnica.

Bioplinsko postrojenje čine četiri fermentora i četiri CHP jedinice koje su namijenjene za sam tehnološki postupak i proces proizvodnje bioplina, odnosno električne energije.

– Radi se o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Što se tiče tehnološkog procesa, radi se o procesu gdje se iz supstrata dobiva bioplin koji se dalje prebacuje u CHP jedinice, nakon čega se dobiva električna energija koja se u kompletnoj količini distribuira u mrežu. Koncept proizvodnje električne energije je izuzetno važan – dodaje Karić.

Ključni moment

Posebno ističe da se BiH obavezala da će u budućem periodu, prihvatanjem EU direktiva, povećavati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji.

– Sasvim sigurno je da su obnovljivi izvori energije jedan od ključnih momenata nezavisnosti energetskog dijela BiH u budućnosti. Interesantno je da postrojenje ima četiri fermentora koji proizvode 150 kilovata po satu, a u toku godine predviđeno je da svaki fermentor radi 8.000 sati i to je prednost u poređenju s drugim oblicima električne energije – kaže Karić.

Probni rad

Čitav proces proizvodnje električne energije je još u probnom radu. On traje šest mjeseci, a njihov istječe za dva. Kako je rekao Karić, kada prođe probni period, radit će u 100-postotnom kapacitetu.

Automatiziran proces

Proces proizvodnje je u potpunosti automatiziran.

– U pitanju je tehnološki proces koji čine jama, pumpna stanica, fermentori, koji se sastoje od mješača, te sistem za zagrijavanje mase. Masa se zagrijava da bi pospješila proces fermentacije. CHP jedinice dalje koriste bioplin i proizvode energiju – dodaje Karić.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE