Zašto je kafa sve skuplja i koliko dugo će to biti slučaj

Screenshot 3 69
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) su obrazložili zašto je kafa sve skuplja i koliko dugo bi to moglo još trajati.

Veleprodajne cijene Arabika kafe ove godine su se udvostručile. Ova sorta kafe čini 60 posto od ukupnog svjetskog tržišta kafe. Skuplja je i manje kvalitetna Robusta kafa, sorta koja se koristi u proizvodnji instant kafe. Njena cijena je najviša u posljednjih 10 godina.

Nekoliko je razloga zašto je kafa poskupila. Tokom pandemija koronavirusa desila se nestašica kontejnera za brodski prijevoz roba. Time je usporena trgovina kafom.

U Brazilu, koji je najveći svjetski uzgajivač Arabika kafe, desili su se mrazevi i suše na poljima na kojima se kafa uzgaja. Etiopiji, koja je također veliki uzgajivač Arabike, prijeti građanski rat. U Vijetnamu, koji je lider u uzgoju Robusta kafe, se povećava broj zaraženih koronavirusom, što se odražava na proizvodnju.

Poskupljenje veleprodajne cijene kafe ne znači da će ona odmah poskupiti u maloprodaji. Međutim, proizvođači ovog napitka se suočavaju sa sličnim problemima kao i proizvođači hrane.

Osim toga, sirovine i energija potrebni za proizvodnju su skuplji. Stručnjaci očekuju da će se rast cijena kafe nastaviti najkasnije do 2023.