Portal 072info

ZENICA: Zašto je kružni tok u Perinom Hanu sporan a onaj na petlji Blatuša nije?

6BB6F0D7 F73B 4233 8D87 4A56284A7008
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kružni tok postavljen na petlji u Blatuši dio je projekta rekonstrukcije objekta petlje i trenutno na ovom lokalitetu reguliše odvijanje prometa na magistralnoj cesti M-17 u toku izvođenja radova. Prije nekoliko mjeseci ovakav kružni tok uklonjen je u naselju Perin Han, jer je, prema mišljenju stručnjaka, predstavljao opasnost za učesnike u saobraćaju.

Nakon ukljanjanja kružnog toka u Perinom hanu, mještani su mirnim protestima iskazali svoje nezadovoljstvo, međutim, uzalud. Samo dva ili nešto više mjeseca kasnije, nekoliko kilometara niže, isti oni koji su uklonili kružni tok u Perinom Hanu postavili su kružni tok na petlji u Blatuši koja reguliše saobraćaj. Onaj prvi ugrožava sigurnost saobraćaja, ovaj drugi ne.  Tražili smo odgovore u JP Ceste FBiH zbog čega dvostruki aršini na istu problematiku. U odgovoru su između ostalog kazali:

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

„Privremeni kružni tok u naselju Perin Han uklonjen je isključivo iz razloga sigurnosti prometa na magistralnoj cesti koja je na ovom potezu kategorisana kao „Cesta rezervisana za saobraćaj motornih vozila“.

Primjedbe i zahtjevi za poduzimanjem mjera su dolazili od strane federalnih saobraćajnih inspektora, nadležne policijske uprave, inžinjera sigurnosti prometa, vozača kao i medija.
Ipak, JP Ceste FBiH je u više navrata tražilo od gradskih organa uklanjanje ili izvedbu raskrsnice koja je u skladu sa propisima iz ove oblasti. Iako su gradske službe dostavile zahtjev za odobrenje projektne dokumentacija za koju su dobile rješenje o saglasnost ipak radovi na izgradnji privremenog kružnog na magistralnoj cesti u toku trajanja radova na izgradnji vodovoda i kanalizacije kroz ulicu Bistua Nova nisu počeli ni do danas.
Stoga, kružni tokovi na petlji Blatuša su isključivo dio projekta rekonsturkcije objekta petlje i odvijanja prometa na magistralnoj cesti u toku izvođenja radova te se ne mogu dovesti ni u kakvu vezu sa priključenjem naselja ili novoplanirane industrijske zone“.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Željeli smo čuti i riječ stručnjaka iz ove oblasti. Ali na naš poziv da prokomentariše ovu situaciju Adis Imamović, sudski vještak saobraćajne struke, kazao je da nije nadležan, iako je prije nekoliko mjeseci za jednu drugu TV kuću uredno komentarisao situaciju sa kružnim tokom u Perinom Hanu.

Zenicainfo

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4
Podijelite članak
  • 105
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

DRAMA U ZENICI: Usred noći u kući ranio dvije osobe, policija traga za akterom

072info.com

Zenica: 120 radnika danonoćno gradi najduži tunel u BiH na autocesti

072info.com

ZENICA: Gori automobil na parkingu, vatrogasci na licu mjesta

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6