Zašto je Novi Zeland obećana zemlja za žene?

Screenshot 9 9

Novi Zeland je bila prva država koja je daleke 1893. ženama omogućila da glasaju. U novije vrijeme one su veliki dio rukovodećeg i vladinog sektora.

Osim premijerke Jacinde Ardern, u važnim političkim odlukama ove zemlje učestvuju mnoge druge žene. Zapravo u januaru 2019. one su činile 40,8% jednodomnog parlamenta koji broji 120 članova, od kojih su 49 žene.

Tamošnja vlada u posljednje vrijeme ulaže napore u poboljšanje svog ukupnog ekonomskog statusa i prosperiteta kroz povećanje učešća i vođstva žena u društvu, prenosi Zadovoljna.rs.

Zato ne čudi što je nedavno svijetom odjeknula vijest da su parovi na Novom Zelandu dobili pravo na plaćeno odsustvo poslije pobačaja ili u slučaju da se dijete rodi mrtvo.

Predstavljajući zakon, poslanica Ginny Andersen rekla je da će se majkama i njihovim partnerima omogućiti da se “pomire s gubitkom”, a da ne moraju da uzimaju bolovanje koje se samo djelimično plaća.

Zakon se takođe odnosi na one koji su dobili dijete usvajanjem ili surogat majčinstvom.

Novi Zeland je tek druga zemlja na svijetu koja je donijela ovakvu odluku, poslije Indije.

Zakon, koji je jednoglasno usvojen u parlamentu, predviđa trodnevno odsustvo zbog tuge.

Prije godinu dana, parlament je usvojio reformski zakon kojim je dekriminalizovan abortus i omogućio ženama da odaberu prekid do 20 sedmica trudnoće.

Neka od prava koje žene imaju poslije porođaja su plaćeno odsustvo, fleksibilno radno vrijeme, podsticanje dojenja za zaposlene mame, a razmatra se i uvođenje plaćenog odsustva zbog dojenja.

Na Novom Zelandu možete da izaberete i da se porođate u privatnom bazenu u bolnici jer vjeruju da topla voda pomaže u opuštanju mišića i pri samom porođaju.

Inače, premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern je dužnost preuzela smo šest dana nakon što je saznala da će postati majka. Ona je beskompromisni borac za ravnopravnost polova, a kad se porodila i počela da vodi državu, brigu o djetetu je prepustila svom partneru Clarkeu Gayfordu