Zašto je prekinuto online praćenje suđenja u Sudu BiH?

s 19
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Još prije početka suđenja premijeru Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadilu Novaliću u aferi “Respiratori”, koja je od samog početka otkrivanja afere u žiži bosanskohercegovačke javnosti, Sud Bosne i Hercegovine (BiH) obavijestio je medije da će akreditovanim novinarima biti omogućeno online praćenje svih suđenja pred tim sudom, piše Radio Slobodna Evropa.

Suđenje u aferi “Respiratori” počelo je 24. februara, a nešto više od mjesec dana, tačnije 26. marta, stigla je iz Suda BiH obavijest medijima.

– Sud Bosne i Hercegovine obustavlja pružanje audio-vizuelnog prenosa suđenja iz tehničkih razloga (stara i dotrajala oprema, preopterećenost sistema, softverske greške koje zahtijevaju obiman angažman prilikom svakog prenosa). Blagovremeno ćemo informisati o promjenama – obrazloženo je.

No, od tada do danas promjena nije bilo, a suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi” uveliko traje. Krivični postupak je u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona konvertibilnih maraka (1,48 miliona eura) za potrebe u borbi protiv korona virusa na području Federacije BiH.

Optuženi u predmetu su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević, kao i suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, te vlasnik firme “Srebrna malina” Fikret Hodžić koji je za potrebe Federacije u vrijeme pandemije korona virusa nabavio sporne respiratore.

Da li su pritisci razlog zbog prekida online prijenosa suđenja?

– Smatram da je potpuno naprasno donesena odluka o prekidu online prijenosa suđenja, a iako se poklapa sa vremenom nakon što je na Sudu BiH svjedočila direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović ne mogu tvrditi da je to osnovni razlog, ali sigurno jeste jedan od razloga što govori i o pritisku koji postoji oko samog slučaja “Respiratori” – kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) novinarka novinske agencije Patria Amra Vrabac.

Dalje, ova novinarka koja redovno prati suđenja pred Sudom BiH kaže kako “zvaničnog objašnjenja zbog čega je došlo do takve odluke nema”.

https://www.facebook.com/RSE.Zasto/posts/1640708566138956

Objasnila je i da se Sud Bosne i Hercegovine oglasio kratko kako nemaju mogućnost audio i video tehnike odnosno da je “zastarjela oprema, da bi oni mogli dodatni kadar uposliti itd”.

– S obzirom da nas Sud uvijek upozori da se suđenja snimaju audio i video tehnikom te da TV kućama dostavlja snimak sa dijelom suđenja djeluje kao da nema opravdanog razloga zašto su odlučili prekinuti prenos suđenja i ne znam da li ćemo ih ikada saznati- rekla je Amra Vrabac za RSE.

Sud Bosne i Hercegovine ipak na upit Radija Slobodna Evropa odgovara kako razlozi za prekid direktnog online praćenja suđenja ‘i dalje egzistiraju’, te da će ‘po njihovom eventualnom otklanjanju’ mediji biti obavješteni.

A na pitanje RSE o eventualnim pritiscima iz Suda BiH su odgovorili:

– Nije postojala nikakva vrsta pritiska. Da se eventualno desilo nešto takvo, Sud Bosne i Hercegovine bi dao službeno saopštenje za medije i javnost, jasno identifikujući izvor pritiska, kao što je to do sada uvijek radio – odgovoreno je.

Mnogo je koristi od online praćenja sudskih procesa

Prednosti online praćenja suđenja su višestruka, kaže novinarka Amra Vrabac, jer osim što brže može informisati javnost o onome što se dešavalo tokom ročišta, prednost je, kaže, što su i izvještaji validniji, pa zbog snimanja i mogućnosti preslušavanja, manja je šansa da se potkrade greška u novinarskim izvještajima.

– Jer evo baš na jednom od tih ročišta u slučaju Novalić došlo je do problema sa tonom gdje nismo satima mogli čuti tužioca Pašića (tužilac Džerman Pašić i bojim se da će biti grešaka u tektovima. Kada je online prijenos možete snimiti, možete pojačati, možete poslije provjeriti. A ovako kad slušate direktno nemate mogućnost da provjerite, osim onako što se kaže kolegijalno jedni s drugima – objasnila je.

Muamer Selimbegović, novinar novinske agencije Fena koji dugi niz godina izvještava sa različitih sudskih procesa pred Sudom Bosne i Hercegovine kako se osim što su i novinari ali i ostali zaštićenije tokom pandemije korona virusa prednost ima nekoliko.

– Pokazalo se da je to bio dobar eksperiment, nažalost samo eksperiment – ističe Selimbegović.

Prednost je u pogledu ‘same metadologije’ medijskog pokrivanja tih događaja, nastavlja on, što se, kako kaže, ‘ogleda u mogućnosti preciznijeg, vjerodostojnijeg prenošenja svega onog što se dešava u sudnici’.

– Takva vrsta praćenja omogućuje to obzirom da je u sudnicu zabranjeno unošenje svih mogućih tehničkih sredstava, od telefona do diktafona i tako dalje. Mislim da je i u tom smislu velika prednost – rekao je.

Direktni online prenos, kaže novinar FENE je doprinos ‘transparentnosti pravosudnih instituacija i poboljšanja percepcije javnosti’, vraćanja povjerenja u rad pravosuđa općenito’.

– Stoga smatram da bi medijska zajednica trebala biti proaktivnija i na neki način insistirati na ponovno stavljanje u funkciju online praćenja suđenja, odnosno praćenja glavnih pretresa u sudovima u BiH – ističe Selimbegović.

Javnost je najbolji sudija

Za advokaticu sa dugogodišnjim iskustvom Vasviju Vidović, koja u aferi “Respiratori” brani premijera Federacije BiH Fadila Novalića, radovala je činjenica da se suđenje prenosi, da kako kaže ‘ide u javnost’. Ali tačne razloge prekida online prenosa ne zna.

– Moguće je da su razlozi tehničke prirode, jer Sud već ima zastarjelu tehniku koja se nije od 2003., 2004. godine od kako je Sud opremljen mijenjala – rekla je Vidović za RSE.

No, prema njenom mišljenju, posebno u ovom sudskom procesu koje je u fokusu bh. javnosti, potreban je posmatrač. Napominje da su i branioci od samog početka to i zahtjevali.

– U velikom interesu svakog sudskog postupka je da se suđenja prenose, da bi prave informacije došle do javnosti. Evo zašto, vidite da nažalost postoje interesne grupe u koje se svrstavaju i novinari, koji podržavaju jednu ili drugu tezu. Suđenja se vrlo često ne prenose objektivno. Naročito ova suđenja u predmetima u kojima se umiješani političari, jer onda dolazi do nekakvih političkih obračuna preko novinarskih izvještavanja. To je toliko očigledno baš u ovom predmetu – objasnila je Vidović.

Zato i izražava žal zbog prekida prakse online prenosa ročišta.

– Znači, sve ono što je transparentno sigurno je da ide u prilog i građanima a i osobama kojima se sudi. Javnost je najbolji sudija – rekla je Vidović , koja ima iskustva suđenja i pred Haškim tribunalom.

Za šta se terete optuženi u predmetu “Fadil Novalić i drugi”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 4. decembra 2020. godine podiglo optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, vlasnika i direktora kompanije “F.H. Srebrena malina” i Jelke Milićević, ministrice financija FBiH.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

U dijelu suđenja Tužilaštvo BiH iznosi glavne dokaze iz optužnice.

Na posljednjem ročištu 27. aprila Tužilaštvo BiH je pokušalo utvrditi kako je počela komunikacija između premijera Federacije i optuženog Fikreta Hodžića, vlasnika preduzeća “Srebrena malina”.

Od 24. februara kada je i počelo suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi” svjedočili su Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, direktor entitetskog Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar, anesteziologinja Aida Čorbeg, specijalista u bolnici u Travniku, u centralnoj BiH, i Šejla Cilović-Lagarija, stručna suradnica u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, Bahra Džaka, Novalićeva sekretarica, tadašnji direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin, generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović i direktor firme Cubicus Denis Đulalić.