Zašto je Srbija uspješnija u sportu od Bosne i Hrvatske?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zemlje bivše SFRJ su već desetljećima unazad jako uspješne kako u timskim, tako i u individualnim sportovima. Stoga ne iznenađuje činjenica da pri igrama na sreću na nekoj od platformi iz liste kladionice Srbija sportisti iz regiona skoro pa uvijek pripadaju grupi favorita za osvajanje medalje. To se prije svega odnosi na sportiste iz Srbije, koji se po pravilu sa velikih takmičenja vraćaju sa fantastičnim rezultatima. Činjenica da je Srbija najmnogoljudnija zemlja bivše Jugoslavije je samo jedan od razloga za to. Koji su ostali? U nastavku teksta smo se pozabavili ovom temom!

Čije su medalje iz SFRJ?

Prije nego što dođemo do sadašnjosti moramo se prvo pozabaviti sportskim uspjesima koje su zemlje bivše Jugoslavije ostvarile zajedno u prošlosti. S izuzetkom zimskih sportova (za koje je skoro pa isključivo zaslužna Slovenija) svi drugi uspjesi na velikim takmičenjima su produkt zajedništva sportista iz svih zemalja SFRJ-a. Neki od najvećih uspjeha bivše države u timskim sportovima su:

ČITAJ JOŠ:  “Volimo BiH ali od toga nemamo ništa”: Umjesto podrške, strategije i zakona o sportu, sportistima se nudi prazan patriotizam

• Fudbal: Olimpijski prvak 1960

• Košarka: Olmpijski prvak 1980; Svjetski prvak 1970, 1978, 1990

• Rukomet: Olimpijski prvak 1972, 1984

Za razliku od mnogih drugih oblasti u kojima je pitanje nasljeđa bivše države riješeno na zadovoljstvo svih strana, sportske medalje su nekom relativno neobjašnjivom logikom po automatizmu pripale Srbiji. Krivicu za ovakav razvoj događaja prije svega snose Olimpijski komiteti Hrvatske, Bosne i ostalih zemalja bivše Jugoslavije, koje se nisu na vrijeme bavili ovim problemom. Kao razlog zbog kojeg je Srbija naslijedila sve titule zajedničke države navodi se pomalo paradoksalna činjenica, da je to jedina država koja nakon raspada bivše Jugoslavije nije morala tražiti prijem u međunarodne institucije i sportske federacije. Time je Srbija nakon raspada SFRJ u sportskom aspektu bila u puno boljem položaju nego komšije, jer je već imala osvojene medalje, a samim tim često i povlašten status na novim takmičenjima.  

Infrastruktura i broj stanovnika

Uspjesi i medalje nisu jedino, što je primarno Srbija naslijedila od bivše države. Iako su Hrvatska i Bosna također zadržale infrastrukturu koja je bila izgrađena za vrijeme bivše države, ipak je najveći broj sportskih kapaciteta pripao Srbiji. Razlog za to leži u činjenici da je Beograd kao glavni grad bio centar svih pa i sportskih ulaganja. Osim toga se ne smije zaboraviti da je skoro pa kompletan teritorij Srbije bio pošteđen ratnih razaranja, tako da nije bilo i nema potrebe za obnavljanjima infrastrukture, kao što je to slučaj u prvoj liniji sa Bosnom. Ovakav razvoj događaja je naravno u mnogome olakšao razvoj sporta u Srbiji. Iduća bitna stavka je broj stanovnika Srbije, koji je u mnogome veći od ostalih zemalja bivše Jugoslavije. Čisto matematički gledano Srbija na račun toga ima veće šanse za uspjeh u svijetu sporta. Vlasti su to znale iskoristiti pa su širom Srbije otvorene izuzetno kvalitetne škole sporta, koje su besplatne i omogućavaju novim generacijama treninge sa savremenim metodama i uz nadzor provjerenih stručnjaka.

ČITAJ JOŠ:  Sportske igre mladih - Prijave od 15. maja

Podrška države i uspješnih sportista

U poređenju sa Bosnom je ulaganje države u sport u slučajevima Hrvatske, a pogotovo Srbije u mnogome veće. Vlasti u Srbiji na neke sportske kolektive gledaju kao na stvari od državnog značaja, što dovodi do ne samo mnogobrojnih olakšica u njihovom radu, nego i do ogromnih budžetskih ulaganja. Osim toga vrijedi istaći činjenicu da saveze vode uglavnom kompetentni ljudi bliski vladajućim strukturama, koji se brinu za to da ulaganja budu pravilo raspoređena. Za razliku od Bosne je Srbija nacionalno gledano homogena sredina. Ovo je prije svega važno u timskim sportovima, gdje zajedništvo na putu ka uspjehu igra jednu od najvažnijih uloga. Mnogi uspješni sportisti iz Srbije kao Novak Đoković ili Nikola Jokić važe kao izuzetno društveno odgovorne osobe, koje koriste svoje slobodno vrijeme da bi ohrabrili mlađe generacije na njihovom sportskom putu. Svakako da je i ovo od jako velikog značaja, jer mladi u svom bliskom okruženju imaju osobe iz svijeta vrhunskog sporta.

ČITAJ JOŠ:  Savjeti iz 1973. za mlade Jugoslavene koji idu na more: Kako prići djevojci na plaži
GODISNJICA
MARKETING