Zašto je tuširanje hladnom vodom dobro za vaše zdravlje?

1634146555 profimedia 0184919757 750x500 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tuširanje hladnom vodom čim se probudite može biti prilično neugodno, no to ima brojne prednosti, i psihičke i fizičke.

Velika studija iz Nizozemske pokazala je da osobe koje se tuširaju hladnom vodom u manjoj mjeri izostaju s posla zbog bolesti u usporedbi s osobama koje se tuširaju topolom vodom. Studija je obuhvatila više od 3.000 ljudi, a razlog zašto hladna voda smanjuje rizik od bolesti još uvijek nije sasvim poznat.

ČITAJ JOŠ:  Dara Bubamara snima svoj rijaliti

Neki istraživači sugeriraju da bi hladna voda mogla ojačati naš imunološki sustav. Studija iz Češke otkrila je da je kod mladića koji se bave sportom i tri puta tjedno u razdoblju od šest tjedana uranjaju u hladnu vodu došlo do jačanja imunološkog sustava.

No, potrebne su veće studije koje bi potvrdile te navode.

Hladna voda također aktivira simpatički živčani sustav, dio živčanog sustava koji upravlja i utječe na naš odgovor “borba ili bijeg”. Riječ je o automatskoj fiziološkoj reakciji na događaj koji se percipira kao opasan, stresan ili zastrašujući.

ČITAJ JOŠ:  Ne dobivaš što želiš u vezi? Evo i zašto!

Kad se simpatički dio živčanog sustava aktivira hladnom vodom, to povećava razinu hormona noradrenalina. Taj hormon uzrokuje povećanje broja otkucaja srca i krvnog tlaka kod osoba koje uranjaju u hladnu vodu, a povezano je s poboljšanjem zdravlja.

Hladna voda također poboljšava i cirkulaciju, a neke studije sugeriraju da bi hladna voda mogla pomoći i u gubitku kilograma.

Nadalje, hladna voda može imati i brojne psihičke prednosti. Primjerice, kada hladna voda dođe u kontakt s licem ili vratom, to nmože poboljžati moždane funkcije.

ČITAJ JOŠ:  Čime djeca širom svijeta časte Djeda Mraza: Neko ostavlja mlijeko i keks, neko pivo

Iako još nije sasvim jasno zašto – hladna voda ima brojne pozitivne učinke na tijelo i zdravlje. No, prije nego što odete pod hladan tuš, trebali biste znati da se to može i negativno odraziti na neke osobe. Primjerice, hladan tuš može biti opasan za osobe koje imaju srčane bolesti, piše The Conversation.

GODISNJICA
MARKETING