Portal 072info

Zašto je u jesen i zimu dobro paliti klimu u autu?

20201008074942 625288
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ključna uloga klima uređaja je u smanjivanju vlage u kabini vozila, a time i razvoja gljivica i bakterija u tom prostoru, prenosi “RevijaHAK”.

Klima uređaje u automobilima povezujemo s ljetnim mjesecima, odnosno bez njih bismo teško preživjeli sve opasnije i dugotrajnije vrućine. Međutim, klima uređaji u automobilima imaju važnu funkciju ujesen i zimi.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Pomoću njih ćete odmagliti prozore u automobilu, što je važno za sigurnost u saobraćaju. Takođe, ključna uloga klima uređaja je u smanjivanju vlage u kabini vozila, a time i razvoja gljivica i bakterija u tom prostoru. Uključivanje klime tokom jesenjih i zimskih mjeseci važno je i za zdravlje samog uređaja – cirkulacija plina i ulja podmazuje komponente klima uređaja.

Odnosno, tako ćete spriječiti sušenje brtvi i gumenih dijelova te njihovo pucanje, a istovremeno će se podmazivati i pokretni dijelovi klime. Povremeno kad uđete u vozilo uključite klima uređaj!

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Ali, pripazite, kad vanjske temperature padnu ispod pet stepeni, ne uključujte klimu. Kod većine novih automobila automatski se blokira uključivanje klime na niskim temperaturama jer postoji opasnost od širenja i zamrzavanje vode u sistemu. Novi automobili uglavnom imaju ugrađen senzor temperature koji ne dozvoljava da klima radi na niskim temperaturama. U starijim automobilima taj senzor ćete morati biti vi. Dakle, sve dok je spoljna temperatura do pet stepeni koristite klima uređaj u automobilu – nekoliko minuta biće dovoljno. Za vaše zdravlje i zdravlje klima uređaja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Koje boje je vaš: Automobili ovih boja najbolje zadržavaju vrijednost prilikom prodaje

072info.com

Prodaja automobila skočila u Evropi

072info.com

Osim osnovnih postoje dodatne oznake na gumama, pogledajte šta znače

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6