Portal 072info

Zašto je usvajanje statuta za NK Čelik historijski trenutak

Prijedlog statuta NK “Čelik” usvojen je u četvrtak. Ovaj statut predviđa biranje predsjednika kluba prema modelu “jedan član-jedan glas”. Usvajanje Prijedloga okončalo je slavljem navijača do jutarnjih sati, a zašto je usvajanje statuta za NK “Čelik” historijski trenutak – provjerili smo u klubu.

Na hiljade navijača bakljadom je u Zenici u četvrtak pozdravljalo svjetlo na kraju tunela za NK “Čelik”. Povratak na tribine nakon više od dvije godine navijači su slavili do jutra. O ciljevima Kluba nakon usvajanja Prijedloga statuta, pitali smo novoizabranog predsjednika Selvedina Šatorovića.

Prvi je povratak navijača na Bilino polje. Drugi je povratak Čelika u zakonito poslovanje. Treći i najvažniji je opstanak u Premijer ligi BiH. Mi ćemo pokušati do ponedjeljka izaći u javnost sa imenima članova UO, i da do ponedjeljka dogovorimo ime šefa stručnog štaba koji će od tog momenta sklapati kadrovsku križaljku igrača“, istakao je Selvedin Šatorović, privremeni predsjednik NK “Čelik”.

“Jedan član – jedan glas”, najvažnija je stavka novog statuta sačinjenog po članskom modelu. Članovi Kluba birat će predsjednika i Nadzorni odbor. A zašto je sve ovo historijski trenutak, rekao nam je dosadašnji predsjednik Skupštine-

Najznačanija je transparentnost. Neće se više u ovom Klubu moći potpisati ugovor ispod žita. Neće moći, jer mu neće dozvoliti novi statut. Ako pogledate bolje statut, on daje svakome za pravo da bude predsjednik – ko ispunjava uvjete. Znači, ne mora biti uopšte političko podoban. Ne mora biti iz političkih centrala. Bit će iz mase, a masa zna jako dobro prepoznati vođu“, rekao nam je Damir Bradarac, predsjednik Skupštine.

I pored dobrog vođe, brojni izazovi bit će pred Klubom, kaže nam sportski novinar Dino Kurbegović:.

Čelik ima deficit od 6 bodova zaostatka za ekipom Mettaleghe, koja se nalazi na 10. poziciji, koja i naredne sezone garantuje igranje u Premijer ligi. Kako je donesen novi statut, navijači se nakon dvije godine vraćaju na tribine. 25. februara na Bilinom polju Čelik ovdje dočekuje ekipu Zrinjskog“, komentarisao je Kurbegović.

A liga za opstanak nije jedina briga – kluba, igrača i navijača. Ni avetinjska atmosfera, bez navijača, u zadnje dvije i po godine na tribinama Bilinog polja. Blokriani računi i dug od oko 12 miliona KM, samo su neki od izazova sa kojim će se nova tijela Kluba uskoro suočiti.

N1

Počitajte još

Olgun poručio: Neću biti moneta za potkusurivanje

Redakcija

SALČINOVIĆ: Neću zatvoriti vrata kluba makar halalio sve, a meni su dužni duplo više nego njima svima zajedno

Redakcija

Šta se dešava u NK Čelik: U klub navodno investirani milioni, a novca nema ni za autobus

072info