Portal 072info

Zašto je usvajanje statuta za NK Čelik historijski trenutak

Prijedlog statuta NK “Čelik” usvojen je u četvrtak. Ovaj statut predviđa biranje predsjednika kluba prema modelu “jedan član-jedan glas”. Usvajanje Prijedloga okončalo je slavljem navijača do jutarnjih sati, a zašto je usvajanje statuta za NK “Čelik” historijski trenutak – provjerili smo u klubu.

Na hiljade navijača bakljadom je u Zenici u četvrtak pozdravljalo svjetlo na kraju tunela za NK “Čelik”. Povratak na tribine nakon više od dvije godine navijači su slavili do jutra. O ciljevima Kluba nakon usvajanja Prijedloga statuta, pitali smo novoizabranog predsjednika Selvedina Šatorovića.

Prvi je povratak navijača na Bilino polje. Drugi je povratak Čelika u zakonito poslovanje. Treći i najvažniji je opstanak u Premijer ligi BiH. Mi ćemo pokušati do ponedjeljka izaći u javnost sa imenima članova UO, i da do ponedjeljka dogovorimo ime šefa stručnog štaba koji će od tog momenta sklapati kadrovsku križaljku igrača“, istakao je Selvedin Šatorović, privremeni predsjednik NK “Čelik”.

“Jedan član – jedan glas”, najvažnija je stavka novog statuta sačinjenog po članskom modelu. Članovi Kluba birat će predsjednika i Nadzorni odbor. A zašto je sve ovo historijski trenutak, rekao nam je dosadašnji predsjednik Skupštine-

Najznačanija je transparentnost. Neće se više u ovom Klubu moći potpisati ugovor ispod žita. Neće moći, jer mu neće dozvoliti novi statut. Ako pogledate bolje statut, on daje svakome za pravo da bude predsjednik – ko ispunjava uvjete. Znači, ne mora biti uopšte političko podoban. Ne mora biti iz političkih centrala. Bit će iz mase, a masa zna jako dobro prepoznati vođu“, rekao nam je Damir Bradarac, predsjednik Skupštine.

I pored dobrog vođe, brojni izazovi bit će pred Klubom, kaže nam sportski novinar Dino Kurbegović:.

Čelik ima deficit od 6 bodova zaostatka za ekipom Mettaleghe, koja se nalazi na 10. poziciji, koja i naredne sezone garantuje igranje u Premijer ligi. Kako je donesen novi statut, navijači se nakon dvije godine vraćaju na tribine. 25. februara na Bilinom polju Čelik ovdje dočekuje ekipu Zrinjskog“, komentarisao je Kurbegović.

A liga za opstanak nije jedina briga – kluba, igrača i navijača. Ni avetinjska atmosfera, bez navijača, u zadnje dvije i po godine na tribinama Bilinog polja. Blokriani računi i dug od oko 12 miliona KM, samo su neki od izazova sa kojim će se nova tijela Kluba uskoro suočiti.

N1

Podijelite članak

Počitajte još

Trojica igrača NK Čelik napustila Zenicu

072info

Tarik Adilović: Čelik je moj klub, ali nikada nisam dobio pravu šansu

072info

NK ČELIK: Talentirani Azur Mahmić potpisao do 2023.

Redakcija