Portal 072info

Zašto je važno imati vremena za dosadu i sanjarenje?

Početkom septembra nije započela samo škola, nego i brojne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti.

Mnogobrojni roditelji koji za cilj imaju razvoj i uspjeh svoje djece, svoje školarce upisuju na mnogobrojne aktivnosti, od sporta, glazbe, jezika, plesa…i dr.

Iako je poželjno da se dijete nauči odgovornostima i bude svestrano, zaboravlja se na ulogu slobodnog vremena i vrijeme s obitelji koji su također vrlo važni. Vjerovali ili ne, neobavezna igra, sanjarenje i povremeno dosađivanje jednako su važni za razvoj vašega djeteta kao i sviranje glazbenog instrumenta i učenje talijanskog jer im pomažu da “prerade” sve što su doživjeli.

Mnogobrojne mogućnosti

Niz izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti koje se danas djeci i roditeljima nude golem je. Mnogi roditelji počnu upisivati svoju djecu na njih već u ranijoj vrtićkoj dobi kako bi “pronašli svoju strast”. Broj i zahtjevnost tih aktivnosti raste s odrastanjem pa, osim što dijete bude prenatrpano, i roditelji postanu robovi dječjih rasporeda. Mnoge obitelji cijele vikende posvećuju dječjim aktivnostima, s vrlo malo vremena za sebe i slobodno obiteljsko vrijeme.

Tu je prisutan i strah da djeci nećemo omogućiti sve što im treba i da će u nečemu kaskati za vršnjacima. Kako kontrolirati broj aktivnosti koje vaše dijete pohađa? Odabirite jednu ili dvije na koje najviše žele ići i to im omogućite. Nitko nije talentiran apsolutno za sve i ne mora u svemu biti najbolji. Važno je da djecu potičete, ali ne tako da im namećete svoje ostvarene ili neostvarene ambicije. Pritom se “cijepite” na pritiske pojedinih roditelja koji su svoju djecu zamislili kao ostvarenje nekih vlastitih projekata. Vrlo je važno pomoći djeci da grade samopouzdanje, da ih potičete da isprobavaju nove stvari te da im usadite svijest da ćete ih voljeti bez obzira na to koliko uspješni bili u nekoj aktivnosti.

Nađite vrijeme za obitelj

Jedna od žrtava prevelikog broja aktivnosti jest vrijeme za obitelj. Kao roditelji trebamo djeci ponuditi zdrav obrazac ponašanja, a to je dobar omjer obveza, učenja i zabave. Vrijeme za odmor i sanjarenje važno je kako bi vaši mališani kritički promislili o svemu što im se događa i što doživljavaju.

Podijelite članak