Zašto je visoka stopa smrtnosti u BiH?

Zašto je visoka stopa smrtnosti u BiH?
02.04.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U sarajevskoj Opcoj bolnici ukupno je 186 hospitaliziranih usljed zaraze virusom Covid-19. Ukupno 10 pacijenata je na intenzivnoj njezi, a cetiri na respiratoru. 1. travnja je, nakon dugo vremena, bio prvi dan bez smrtnih slucajeva. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U posljednjih sedam dana preminulo je 460 osoba od posljedice zaraze koronavirusom u Bosni i Hecegovini. Smrtnost je izuzetno visoka – u posljednjih mjesec dana preminulo je više od dvije hiljade osoba. Postoji više faktora sa kojima je povezana smrtnost.

“Epidemiološke mjere, ukoliko se ne poštuju, ukoliko imamo slab nadzor i ukoliko dođe do velikog broja oboljevanja, u takvim slučajevima sigurno da je priliv značajno veći u bolnicama. U bolnicama imamo limitirane zdravstvene resurse, kapacitete i ljudske resurse”, kaže pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez.

Zabrinjava i što je veliki broj medicinskih radnika zaražen koronavirusom, mnogi od njih su izgubili i životnu bitku sa koronom. Čerkez navodi još razloga povećane stope smrtnosti: “Često imamo situacije samoinicijativnog liječenja, uzimanje određenih preparata bez ičijeg upustva, prenose se od jedne osobe do druge osobe terapije, što je apsolutno kontraindicirano, da kažem medicinskim rječnikom. Treća jako bitna stvar, kod nas ljudi često dolaze kasno u bolnički sistem”.

Samoinicijativno liječenje od virusa, sa kojim smo se prvi put suočili prošle godine, upravo dovodi do toga da se pacijenti javljaju ljekarima sa već teškom kliničkom slikom. Jedan od razloga velike smrtnosti je i mutacija virusa.

“Virus je mutirao za ovih godinu dana, ovo je planetarno oboljenje, još populacija nema taj kolektivni imunitet tako da je to jedan od glavnih razloga povećane smrtnosti. Stanovništvo se malo opustilo sa nekim mjerama, a virus ima taj jedan sezonski karakter”, navodi epidemiolog Alis Kozica.

Ljekari poručuju – dok ne počne masovna vakcinacija, moramo poštovati sve epidemiološke mjere, jer jedino tako možemo spriječiti povećanje broja zaraženih, ali i visoku stopu smrtnosti. Virus je posebno smrtan za osobe starije od 65 godina, što je rezultiralo da više od 80 odsto smrtnih slučajeva u BiH su upravo osobe treće životne dobi.

https://www.facebook.com/watch/?v=900951237369073
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica