Zašto je za pet godina dobit Centralne banke pala za 75 posto, a broj uposlenih rastao?

centralna banka bih 2
Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH koja je održana jučer razmatran je i godišnji izvještaj Centralne banke Bosne i Hercegovine za 2020. godinu. Izvještaj je prezentirao guverner Centralne banke Senad Softić.

Na ovoj sjednici, problematiziran je finansijski dio izvještaja, odnosno dobit Centralne banke u periodu kada je na čelu ove finansijske institucije došao Senad Softić. Zastupnik Damir Arnaut koji je u skaldu sa poslovnikom učestvovao na ovoj sjednici iako nije član navedene komisije iznio je zvanične podatke iz izvještaja.

Prema tim podacima dobit Centralne banke u 2015. godini kada je za guvernera imenovan Softić iznosila je 31,3 miliona KM. Pet godina kasnije, tačnije 2020. godine ta dobit je iznosila tek 7,9 miliona KM. Dakle pad od oko 75 posto. Arnaut je rekao da je ovo kontinuiran pad s izuzetkom 2019, godine kada je došlo do prodaje vrijednosnih papira i kada je dobit iznosila 22,5 miliona KM.

-Istovremeno broj zaposlenih je porastao za pet posto. Godine 2011. broj zaposlenih je iznosio 354, a 2015. Isto toliko 354. Nakon što vi postajete guverner već u 2016. imamo 361 zaposlenog, a sada smo došli na 371 (2020.) Imate kontinuiran pad dobiti, a rast broja zaposlenih. To je u potpunom neskladu. Ubjedljivo ste najplaćeniji rukovodilac u BiH. Predsjednik Ustavnog suda BiH ima platu manju za čak 2.000 KM, pa tek ispod toga dolaze članovi Predsjedništva – rekao je Arnaut.

Softić je u svom odgovoru Arnautu prvo naveo: “Ako budete imali vremena otiđite na stranicu Ekonomskog fakulteta da vidite moju biografiju”.

-U 2015. Imali smo devizne rezerve i kamatnu stopu od četiri i više posto, a danas imamo negativne kamatne stope, minus 50, minus 70. Itd. Znači mi na devizne rezerve trpimo direktne toškove. Da je tadašnja kamatna stopa mi bi imali 200 miliona profita. Gdje možemo investirati kada je negativna stopa? Sve što se država zaduži u eurima mi investiramo u Njemačku koja je 10 godina negativna kamata stopa. Prije pet godina ili 10 godina bila je pet posto i mogli smo zaraditi 60 miliona KM. Naš primarni zadatak je da održimo stabilnu našu valutu i na to smo ponosni. Nemoguće je biti profitabilan onako kako vi to zamišljate – rekao je Softić.

Što se tiče broja zaposlenih, kako je dodao, ovih pet godina značajno su povećali funkcije objedinili budžete i unaprijedili organizaciju.

– Jedina smo institucija koja je sve učinila kada je riječ o EU. Molim vas da CB ne posmatrate kao profitnu organizaciju, apsolutno nije tako. Mi plaćamo milione negativnih kamata komercijalnih banaka. U strukturi imamo još 60 nepopunjenih funkcija. U CB postoji neko ko ima primanja kao ja. Ja platu nisam sam sebi odredio već sam je naslijedio. Nisam uzeo naknadu kao član Upravnog vijeća i toga sam se odrekao – rekao je Softić.